Wat is uw aanleg/bekwaamheid?

Wat is uw aanleg/bekwaamheid?

Bewustwording van uw bekwaamheden, of uw natuurlijke sterke punten, kan een krachtig hulpmiddel zijn. Het vinden van een baan die u leuk vindt en die aansluit bij uw sterke punten en capaciteiten, kan leiden tot een bevredigende, succesvolle carrière. In dit artikel bespreken we soorten bekwaamheid, tests van bekwaamheid en hoe u uw natuurlijke sterke punten kunt benutten.

Wat is aanleg?

Aanleg is uw natuurlijke vermogen om te leren of uit te blinken op een bepaald gebied. Het komt vaak voor dat iemand een groep vaardigheden heeft die bij elkaar passen en die hem/ haar helpen bij het uitvoeren van specifieke taken. U kunt bijvoorbeeld aanleg hebben voor wiskunde en logica. Die twee vaardigheden helpen u waarschijnlijk om uit te blinken in waarschijnlijkheid en statistieken.

Soorten aanleg

Er zijn veel soorten aanleg, waaronder:

 • Taalkundige aanleg
 • STEM-aanleg
 • Artistieke aanleg
 • Mechanische aanleg
 • Fysieke aanleg
 • Organisatorische aanleg
 • Ruimtelijke aanleg
 • Logische aanleg

Taalkundige aanleg

Taalkundige aanleg is het vermogen om met gemak een taal te beheersen of een vreemde taal te leren. Als u over deze aanleg beschikt, vindt u het misschien gemakkelijk om de structuur van een nieuwe taal te leren en woorden en zinsdelen snel uit uw hoofd te leren. U kunt ook uitblinken in het leren lezen en schrijven in een nieuwe taal.

STEM-aanleg

STEM omvat een breed scala aan vaardigheden op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Als je bekwaam bent in een STEM-veld, zul je merken dat je uitblinkt in het oplossen van wiskundige problemen. Je zou biologie of scheikunde ook eenvoudiger kunnen vinden dan andere, of je zou het gemakkelijk kunnen vinden om je aan nieuwe technologie aan te passen.

Artistieke aanleg

Artistieke aanleg is het vermogen om kunstwerken te maken of iets dat aangenaam is om te zien of te horen. Als je deze aanleg hebt, ben je waarschijnlijk een visuele leerling en vind je het leuk om manieren te vinden om creatief te zijn. Misschien vindt u het prettig om dingen op een visueel stimulerende manier te regelen.

Mechanische aanleg

Met deze aanleg weet u waarschijnlijk hoe onderdelen van een machine samenwerken, en kunt u het leuk vinden om objecten te bouwen, uit elkaar te halen of te repareren. U bent waarschijnlijk een hands-on leerling die baat heeft bij het begrijpen hoe en waarom complexe onderdelen werken.

Fysieke aanleg

Lichamelijke aanleg is een natuurlijk lichamelijk vermogen of geschiktheid. U kunt verschillende soorten fysieke vaardigheden hebben, zoals uitstekende hand-oogcoördinatie, kracht of behendigheid.

Organisatorische aanleg

Organisatorische aanleg omvat uw vermogen om taken efficiënt te organiseren en uit te voeren. Als u over deze aanleg beschikt, kunt u genieten van het plannen van werkreizen en het maken van dia’s voor een presentatie. Misschien vindt u het prettig om taken en gegevens op het werk te organiseren en prioriteit te geven.

Ruimtelijke aanleg

Ruimtelijke aanleg is een natuurlijk vermogen om de ruimtelijke relatie tussen objecten te begrijpen. Als u over deze vaardigheid beschikt, bent u waarschijnlijk een visuele denker die zich gemakkelijk 3D-modellen kan voorstellen of maken.

Logische aanleg

Logische aanleg is het vermogen om uw werk te onderzoeken en logische oplossingen voor problemen te vinden. Als je een logische aanleg hebt, kun je informatie efficiënt verwerken en een conclusie trekken op basis van feiten. Je kunt ook alle afzonderlijke stukjes van een project verantwoorden en op een samenhangende manier samenbrengen.

Geschiktheidstests

Er zijn verschillende tests die uw bekwaamheden kunnen bepalen. Sommigen zullen testen of je een, twee of meer vaardigheden hebt die, wanneer ze gecombineerd worden, kunnen aantonen of je een bepaald potentieel hebt op een bepaald werkgebied. Anderen testen op individuele bekwaamheden, zoals logisch of organisatorisch.

Sommige bedrijven geven u mogelijk een test van aanleg als onderdeel van het wervingsproces om te zien of u over de nodige sterke punten beschikt om de klus te klaren. U kunt ook in uw eigen tijd of bij een loopbaancentrum een test van aanleg afleggen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tests van aanleg:

 • Watson Glaser kritisch denktest: deze test beoordeelt uw kritisch denkvermogen. Het meet uw vermogen om informatie te begrijpen en tot een logische conclusie te komen.
 • Logische redeneringstests: een logische redeneringstest onderzoekt hoe u relaties tussen vormen en patronen begrijpt.
 • Situationele beoordelingstests: deze tests meten uw probleemoplossend vermogen met specifieke werkplekscenario’s.
 • Tests voor verbaal redeneren: tests voor verbaal redeneren meten hoe u informatie uit een alinea of ​​korte passage verzamelt.
 • Inductieve redeneringstest: In een inductieve redeneringstest kijk je naar patronen en bepaal je op basis van logica de volgende stap.
 • In-tray-oefeningen: deze test wordt ook wel een e-tray-oefening genoemd. Het bepaalt uw vermogen om werk gerelateerde taken te prioriteren.

Hoe u uw aanleg kunt benadrukken

Uw vaardigheden kunnen u helpen om op te vallen bij een potentiële werkgever. Het kan handig zijn om te weten waar u uw bekwaamheden aan uw cv en begeleidende brief kunt toevoegen en hoe u uw bekwaamheden tijdens een interview kunt uitleggen.

Voeg vaardigheden toe aan je cv

Zorg ervoor dat je je bekwaamheden toevoegt aan het vaardighedengedeelte van je cv. Mogelijk moet u uw vaardighedengedeelte afstemmen op de baan waarnaar u solliciteert. Maak indien mogelijk een lijst van relevante vaardigheden uit de functieomschrijving.

Houd uw lijst met bekwaamheden beknopt om het scannen gemakkelijk te maken. Aanwervingsmanagers moeten in staat zijn om naar uw vaardighedengedeelte te kijken en snel te bepalen of u over de vaardigheden beschikt die ze nodig hebben.

Praat over uw aanleg in uw begeleidende brief

Uw begeleidende brief is een andere gelegenheid voor u om uw bekwaamheden bij een potentiële werkgever onder de aandacht te brengen. Nadat je jezelf en je enthousiasme voor een bepaalde functie hebt voorgesteld, schrijf je over je achtergrond.

In de tweede alinea kunt u schrijven over de bekwaamheden die u tot een sterke kandidaat voor de baan maken. U kunt zich concentreren op een aantal vaardigheden en deze uitbreiden door voorbeelden te laten zien en hoe u hierin bent geslaagd door gebruik te maken van de vaardigheden waarnaar de werkgever op zoek is.

Benadruk uw vaardigheden tijdens sollicitatiegesprekken

Breng uw bekwaamheden ter sprake tijdens interviews. Interviewers kunnen u vragen om over een van uw vaardigheden te praten en voorbeelden te zoeken van waar en wanneer u deze hebt gebruikt. Als een interviewer bijvoorbeeld vraagt: “Wat zijn uw sterkste punten?” u kunt een van uw vaardigheden kiezen en uitleggen hoe dit uw werkstijl ten goede komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie