Sollicitatiebrief schrijven

Daar staat hij dan! De perfecte vacature waar jij op wilt reageren. Nu komt het erop aan, je gaat een sollicitatiebrief schrijven. Maar hoe pak je dit aan?

Dit kan op verschillende manieren, met een beetje hulp en (veel) moeite, of met veel hulp en weinig moeite. Wil het zelf schrijven niet lukken of heb je weinig tijd? Hier kun je een goede brief downloaden en aanpassen naar jouw wensen.

Je sollicitatiebrief is alles bepalend om uitgenodigd te worden op een gesprek. Het is dus van uiterst belang dat je een sollicitatiebrief schrijft die precies en duidelijk aangeeft wat jouw kwaliteiten zijn en waarom jij past bij de opgestelde vacature.

Een sollicitatiebrief schrijven is niet gemakkelijk. Je wilt meteen de aandacht pakken van de selecteur, jouw sollicitatiebrief is niet de eerste en vast niet de laatste die gelezen wordt. Begin daarom met een goede openingszin.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want wat is nu een goede openingszin? Het laatste wat je wilt is vervallen in clichés zoals:

  • Naar aanleiding van de vacature in … solliciteer ik naar de functie als ..
  • Via deze weg wil ik solliciteren naar de functie van ICT’er.
  • Uw vacature voor .. sprak mij erg aan, graag stel ik mij op als kandidaat voor deze functie.
  • Op uw website zag ik de opening voor .. Deze functie spreekt mij erg aan, graag solliciteer ik naar deze functie.

Deze zinnen lezen de selecteurs eindeloos, de rest van de sollicitatiebrief is meestal net zo inspiratieloos geschreven als de openingszin. Inspireer jezelf en bedenk eens iets anders. De volgende richtlijnen kun je toepassen bij het creëren bij het schrijven van jouw eigen originele sollicitatiebrief:

  • Bel van tevoren om meer informatie over de vacature te bemachtigen. Hierdoor heb je meteen je openingszin te pakken! Bijvoorbeeld:

Afgelopen .. heeft u mij meer verteld over de functie als … Dit heeft ervoor gezorgd dat ik nog enthousiaster ben geworden over deze positie binnen uw bedrijf. Zoals gezegd ontvangt u mijn sollicitatie.

  • Wanneer las je de vacature? Bijvoorbeeld:

Toen ik eerder vandaag vanachter mijn laptop verschillende banensites bezocht viel een vacature mij echt op. Ik werd zo enthousiast dat ik meteen besloot en sollicitatiebrief te schrijven.

  • Iemand heeft jouw specifiek deze functie onder de aandacht gebracht, laat zijn/haar naam vallen. Bijvoorbeeld:

Anne-Marie van Leeuwen las uw vacature en dacht meteen aan mij. Na het lezen van de baanomschrijving en het bezoeken van uw website wist ik het zeker, deze functie past bij mij. Zonder aarzeling besloot ik gelijk een sollicitatiebrief te schrijven.

  • Stel een vraag waar de selecteur over na moet denken die op jou en de functie betrekking hebben. Bijvoorbeeld:

Heeft u er wel eens aan gedacht om iemand uit de horeca aan te nemen als secretaresse? Omdat ik mijn vaardigheden en eigenschappen herken in de functieomschrijving twijfelde ik niet en besloot een sollicitatiebrief te schrijven.

Heb je nu echt moeite met een openingszin om jouw sollicitatiebrief schrijven, en kun je niks bedenken dan de standaard openingszin? Geen nood, het moet wel bij jezelf blijven en niet gefabriceerd overkomen. Dan wek je alsnog geen goede indruk. Zorg er dan voor dat de rest van je sollicitatiebrief sterk geschreven is.

Als de openingszin getackeld is kun je verder met je sollicitatiebrief te schrijven. Wat haal je aan in de eerste alinea en hoe bouw je het op? Voordat je jouw sollicitatiebrief gaat schrijven bestudeer je eerst goed wat er in de vacature staat. Bedenk jezelf waarom het de moeite waard is om een sollicitatiebrief te schrijven.

In een vacature staan allerlei vaardigheden en eigenschappen die bij de functie horen. Deze punten passen (bijna) allemaal bij jou. Je wilt zo goed mogelijk uiteenzetten dat deze eigenschappen en vaardigheden op jou van toepassing zijn.

Wat je niet moet doen.

Voorkom opsommingen. Bijvoorbeeld: Ik zie mijzelf terug in de eisen die in uw vacature staan, ik ben hands on, kan leiding geven, stressbestendig, creatief, kan goed in teamverband werken, ik heb affiniteit met het vakgebied en heb goede communicatieve vaardigheden.

Wat je wel moet doen.

Een kort voorbeeld geven waarom je jezelf terugziet in de gestelde eigenschappen en vaardigheden. Bijvoorbeeld: Tijdens verschillende projecten waarbij ik de leiding had, zorgde ik samen met mijn team dat alle werkzaamheden op tijd afgeleverd werden. Hier heb ik altijd veel plezier aan beleefd.

Met deze zin van je sollicitatiebrief geef je weer dat je aan meerdere functie-eisen voldoet. Ook geef je weer dat je dit succesvol hebt voltooit en het met plezier hebt gedaan.

Je hebt uitgelegd waarom de functie bij je past. Maar waarom kies je voor dit bedrijf? Je kunt hier pas goed antwoord op geven als je ook de website hebt bekeken. Wanneer een sollicitatiebrief schrijft wil je kunnen vertellen waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert.

Een sollicitatiebrief schrijven houdt niet alleen in waarom de functie zo goed bij jou past, maar ook zeker wat het bedrijf wint wanneer ze jou aannemen. Ga je in de pen om je sollicitatiebrief te schrijven? Vergeet dan zeker niet om weer te geven wat je te bieden hebt en waarom ze juist jou moeten kiezen. Is je pen uitgedroogd en heb je geen idee hoe je dit op papier moet zetten? Je kunt jezelf helpen door een brief te downloaden. Deze kun je gemakkelijk aanpassen waar jij dit nodig vindt.

Als laatste wil je dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zorg dat er een “call to action” in staat als je de afsluiting van je sollicitatiebrief schrijft. Bijvoorbeeld: Bedankt dat u de tijd heeft genomen om mijn brief te lezen, nieuwsgierig geworden? Ik kom graag langs om persoonlijk kennis te maken tijdens een eerste gesprek.

Het is ontzettend belangrijk dat je een sollicitatiebrief schrijft die inhoudelijk klopt. Blijf bij jezelf en zorg ervoor dat je niet in overgrote mate overdrijft. Een beetje mag, maar je wilt niet door de mand vallen als je, dankzij het schrijven van je sollicitatiebrief, op gesprek mag komen.

Wanneer je op gesprek mag komen, komt dit omdat je bij het schrijven van je sollicitatiebrief de juiste indruk hebt gewekt. Bij een sollicitatiegesprek wordt er dieper in gegaan op wat je in je sollicitatiebrief hebt geschreven.

Een sollicitatiebrief schrijven is best lastig, zeker als je op wilt vallen. Toch mag je erg trots zijn op het eindresultaat. Laat je sollicitatiebrief wel altijd controleren door iemand die ervaring heeft met een sollicitatiebrief schrijven.

Heb je niemand die je erbij kan helpen? De brieven die je hier kunt downloaden zijn vrij van foutjes en als het moet hoef je alleen de functie en de personalia aan te passen.

Toch zelf je sollicitatiebrief schrijven? Een keer extra laten lezen door een ander paar ogen kan ervoor zorgen dat je dat ene spelfoutje dat je over het hoofd hebt gezien, of die ene komma die verkeerd staat, gecorrigeerd kan worden voordat hij de deur uit gaat. Natuurlijk kun je, in plaats van zelf een sollicitatiebrief schrijven, een goede sollicitatiebrief op de site downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 / 3000 karakters beschikbaar | Tevreden met deze brief? Laat het ons weten.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie