Moet er een begeleidende brief in mijn sollicitatiebrief?
Sollicitatiebrieven zijn een tijdrovend onderdeel van het sollicitatieproces, vooral als ze goed worden gedaan. U vraagt zich misschien af: moet ik een begeleidende brief opnemen in mijn sollicitatie?
Het antwoord: Veel carrièredeskundigen zijn het erover eens dat het sturen van een sollicitatiebrief bijna altijd de beste beslissing is. In de wereld van geautomatiseerde sollicitaties geeft een goedgeschreven sollicitatiebrief je de kans om een persoonlijke kant te laten zien en te laten zien waarom het aannemen van jou een slimme zet is. Het is een manier om op te vallen tussen honderden andere kandidaten en het toont uw bereidheid om uw sollicitatie voor elke vacature te personaliseren. Hier zijn enkele richtlijnen waarmee u rekening moet houden:
Benadruk en markeer belangrijke trefwoorden
Idealiter zouden sollicitanten hun sollicitatiebrieven moeten afstemmen op de individuele rekruteringsmanager en functie, met specifieke trefwoorden die aansluiten bij de vacature. Herhaal niet alleen wat er in je cv staat. Geef in plaats daarvan specifieke voorbeelden die aansluiten bij de vereisten van de functie en illustreer waarom u perfect bij de functie past. Sollicitatiebrieven mogen geen typefouten en onjuiste informatie bevatten – rekruteringsmanagers vertrouwen vaak op deze details om te beoordelen of u in staat bent de aanwijzingen op te volgen of uw aandacht voor detail.
Deel uw unieke verhaal, maar verbind het met de rol
Terwijl u uw sollicitatiebrief aanpast, wilt u werkervaringen of persoonlijke verhalen delen die betrekking hebben op de baan waarnaar u solliciteert. Je kunt creatief zijn in de manier waarop je dit doet, maar breng het altijd terug naar de vereisten van de rol. In Hoe u een sollicitatiebrief schrijft, ziet u voorbeelden van hoe u een creatieve of een meer conventionele sollicitatiebrief schrijft – beide zijn sterke opties als ze goed worden gedaan.
Voer een gesprek met kleinere bedrijven
Rollen bij kleinere bedrijven kunnen een grote impact hebben op de cultuur van de organisatie, dus wervingsmanagers zullen soms begeleidende brieven gebruiken om te bepalen hoe goed een kandidaat in het team past. Dit betekent dat uw sollicitatiebrief een bijzonder betekenisvol effect kan hebben doordat u uzelf kunt voorstellen, kunt aangeven waarom u goed zou passen bij de rol en de missie van het bedrijf en een persoonlijke band kunt opbouwen.
Pak hiaten en zorgen aan
Uw sollicitatiebrief is ook de perfecte plek om proactief problemen of mogelijke problemen aan te pakken. Het kan onregelmatigheden in uw dienstverband, korte termijnfuncties en zelfs onvolledige diploma’s verklaren. Laat potentiële werkgevers niet raden of veronderstellen van het ergste. Maak in plaats daarvan van deze gelegenheid gebruik om uw verhaal op uw eigen voorwaarden en op de meest positieve manier te vertellen.
Waarschuwing: wanneer u geen begeleidende brief moet sturen
Er zijn gevallen waarin het niet gepast is om een begeleidende brief te sturen – met name wanneer een werkgever er niet om vraagt en/ of de sollicitatiesoftware geen aanvullende documentbijlagen toestaat. Volg in dat geval de instructies van de werkgever. En zorg ervoor dat uw cv voldoende trefwoorden bevat die aansluiten bij de functiebeschrijving. Als de onlineapplicatie de begeleidende brief aanbiedt als “optioneel”, kies dan voor deze optie en vergroot uw kansen om verder te gaan in het proces.
Hier zijn aanvullende bronnen om u te helpen uw sollicitaties met succes af te ronden:
Begin met de basis van het schrijven van uw sollicitatiebrief: volg de instructies, vertel het verhaal van uw carrière in uw eigen stem en trek de aandacht van de personeelsmanager.
Nadat u uw sollicitatiebrief heeft geschreven, wilt u deze bewerken en proeflezen om ervoor te zorgen dat u geen fouten maakt die u de klus kunnen kosten.
Ten slotte, als u klaar bent met schrijven, moet u tijd besteden aan het proeflezen van uw cv om ervoor te zorgen dat alle informatie in beide documenten consistent en relevant is voor de taak.