Motivatiebrief Schrijven

Een motivatiebrief schrijven is niet gemakkelijk. Toch wil je op een goede manier reageren op die leuke vacature die je hebt gevonden en precies bij jou past. Hoe pak je dit aan? Je kunt verschillende bronnen gebruiken om een goede motivatiebrief te schrijven. Natuurlijk kun je zelf zwoegen en een motivatiebrief schrijven waarvan je niet helemaal zeker bent. Je kunt op deze pagina natuurlijk ook een motivatiebrief downloaden om zeker te weten dat hij goed opgebouwd is.

Zelf een motivatiebrief schrijven

Wanneer je zelf besluit om je motivatiebrief te schrijven zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Op deze pagina zetten we de stappen voor je uiteen zodat je zelf een goede motivatiebrief kunt schrijven. Heb je niet zoveel tijd of vindt je het lastig om zelf een motivatiebrief te schrijven? Twijfel niet, neem het zekere voor het onzekere en download een motivatiebrief op voorbeeldmotivatiebrief.nl. Je kunt aanpassen wat voor jou niet van toepassing is.

Stappen voor een sterke motivatiebrief

Hoe begin je aan je motivatiebrief? Als eerste lees je de vacature goed door. Wat zijn de functie eisen, welke vaardigheden en eigenschappen zoeken ze in hun nieuwe collega en wat voor soort bedrijf is het? Om achter het laatste te komen is het erg handig om de bedrijfswebsite te bekijken. Al deze informatie kun je gebruiken en met behulp daarvan kun je een motivatiebrief schrijven.

Een leuke openingszin bedenken is tegenwoordig veel belangrijker dan voorheen. Er zijn veel meer gegadigden die een motivatiebrief schrijven voor deze functie en je wilt graag opvallen. Je kunt je natuurlijk helemaal suf denken over een catchy openingszin. Je kunt je openingszin ook op een later moment bedenken. Vindt je dit alles nu al teveel werk? Je kunt natuurlijk als hulpstuk op deze pagina een motivatiebrief downloaden.

De openingszin

Wat zijn nu spontane openingszinnen? Dat is voor iedereen anders. Gebruik er een die bij jou en het bedrijf past. Schrijf je een motivatiebrief voor een functie bij een creatief bedrijf, dan let je op hele andere dingen dan wanneer je een motivatiebrief schrijft naar bijvoorbeeld een bank. Bijvoorbeeld:

“U leest een heleboel motivatiebrieven en vraagt zich misschien af wat u in deze motivatiebrief gaat treffen. Waarom deze motivatiebrief anders is dan alle voorgaande en komende motivatiebrieven. Mijn naam is … Ik hoop u aan het einde van deze motivatiebrief te hebben overtuigd om mij op gesprek te vragen.”

Voorbereiding op je motivatiebrief

Voordat je aan je motivatiebrief gaat beginnen schrijf je eerst steekwoorden op die bij jou passen en die overeenkomen met de vacature. In een functieomschrijving kunnen eigenschappen staan zoals:

 • Teamspeler
 • Goede communicatie skills
 • Initiatief nemen
 • Zelfstandig kunnen werken
 • Leergierig zijn

Wanneer jij jezelf herkend in deze eigenschappen schrijf je er een verhaal omheen waarom deze eigenschappen op jou van toepassing zijn. Zit je er klaar voor om je motivatiebrief te schrijven? Noem deze eigenschappen dan niet als opsomming. Gebruik eerdere werkervaringen om uiteen te zetten waarom deze eigenschappen bij jou passen. Bijvoorbeeld:

In mijn huidige functie werk ik vaak zelfstandig aan verschillende projecten. Wanneer er grootschalige projecten uitgewerkt moeten worden, verdelen wij onze afdeling in verschillende teams. Ik neem graag het initiatief om de taakverdeling te maken. Mede dankzij goede communicatie zijn er vele projecten succesvol afgerond.”

Het komt wel eens voor dat ik iets tegenkomt waar ik nog niet alle kennis over heb. Dit zoek ik dan graag zelf op. Ik vind het erg plezierig om in een team samen te werken, maar ook zelfstandig aan een project werken vind ik erg leuk.

De volgende stap

Zo, dat stukje heb je alvast getackeld. Nu kun je verder met je motivatiebrief schrijven. Er komen naast eigenschappen ook vaardigheden aan bod. Ook deze zet je uiteen voordat je verder gaat met je motivatiebrief schrijven.  Bijvoorbeeld:

 • Ervaring in plannen en organiseren
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Notuleren van verschillende bijeenkomsten
 • Ervaring met Microsoft office
 • Flexibel en klantgericht

Je hebt deze vacature niet voor niets gekozen om een motivatiebrief te schrijven. Je hebt ervaring met de vereiste vaardigheden. Ook hier kies je ervoor om de vaardigheden niet als opsomming te noteren. Gebruik je werkervaring. Bijvoorbeeld:

“Ik vind het ontzettend prettig om vanaf het begin bij een project betrokken te zijn. Dit begint bij het plannen en organiseren van de verschillende werkzaamheden. Deze planningen verwerk ik in Excel om vervolgens een richtlijn uit te werken in Word.”

“Tijdens de vergaderingen van deze projecten neem ik graag het notuleren op mij. Omdat deze notulen door de gehele organisatie verspreid worden, is het erg belangrijk dat alles d’tjes en t’tjes op de goede plek staan. “

“Van meerdere klanten heb ik het compliment mogen ontvangen dat ik altijd meer doe dan verwacht. Ik verras mensen graag op een positieve manier. Natuurlijk betekend dit dat je af en toe flexibel moet zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Wanneer het kan schuif ik in mijn planning om iets dringends voor een klant te realiseren.”

Weet wat je weg kunt laten

Je hoeft niet alles van de vacature te vermelden wanneer je een motivatiebrief schrijft. Je wilt natuurlijk ook nog wat te vertellen hebben tijdens een gesprek.

Natuurlijk is het goed voor te stellen dat je geen inspiratie hebt om jouw vaardigheden goed uit je pen te krijgen. Daarom kun je een motivatiebrief schrijven ook aan ons overlaten en een motivatiebrief downloaden. Super handig als je niet veel tijd hebt. Gewoon aanpassen aan jouw wensen en klaar.

Waarom pas je bij het bedrijf?

Bedrijven willen graag weten waarom je hen hebt gekozen om een motivatiebrief te schrijven. Vertel daarom waarom jij denkt dat je bij het bedrijf past. Zijn er doorgroeimogelijkheden? En hoe past dit binnen jouw ambities? Spreekt hun werkwijze je aan? Bekijk daarom ook goed de bedrijfswebsite.

Afsluiting van je motivatiebrief

Je hebt maar een doel met je motivatiebrief en dat is op zijn minst een gesprek in de wacht slepen. Geef op een duidelijke, maar niet opdringerige, manier aan dat je graag langskomt op gesprek. Je hebt namelijk veel meer te vertellen dan dat je in een motivatiebrief kunt schrijven. Je kunt denken aan een afsluitende zin zoals:

“Wat fijn dat u de tijd hebt genomen om mijn motivatiebrief te lezen. Natuurlijk kan ik niet alles in mijn motivatiebrief schrijven. Het lijkt me daarom leuk om tijdens een gesprek verder te praten over wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Alle to do’s op een rijtje

Een paar handige pointers voor wanneer je begint met een motivatiebrief schrijven:

 • Lees eerst de vacature goed door
 • Bekijk de bedrijfswebsite
 • Stel jezelf op een leuke manier voor
 • Zet de eigenschappen uiteen
 • Zet de vaardigheden uiteen
 • Bedenk een leuke openingszin
 • Werk je eigenschappen uit in een eerdere werkervaring
 • Werk je vaardigheden uit in een eerdere werkervaring
 • Waarom pas je goed bij het bedrijf waarnaar je een motivatiebrief schrijft?
 • Schrijf een leuke afsluiting, die stuurt op een uitnodiging

Stel een verzorgde motivatiebrief op

Bij een motivatiebrief schrijven is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een motivatiebrief hebt vrij van spelfouten. Ook moet je ervoor zorgen dat je een overzichtelijke motivatiebrief schrijft. Maak korte alinea’s zodat het makkelijk te lezen is. Een rommelige motivatiebrief is al een reden om niet verder te lezen en de motivatiebrief op de ‘nee’ stapel te leggen.

Een beter advies dan eerst een klad motivatiebrief schrijven kun je niet krijgen. Laat hem aan iemand lezen die er verstand van heeft en vraag diegene om in de rol van de selecteur te gaan zitten. Laat hem/haar kritisch kijken naar je motivatiebrief. Wat mist er nog? Welke veranderingen kun in je motivatiebrief schrijven?

Als je helemaal klaar bent leg je de net geschreven motivatiebrief aan de kant. Denk er een paar uur niet aan, of wacht zelfs tot de volgende dag. Pak je motivatiebrief er dan nog eens bij en lees hem opnieuw door. Wat zou je anders in je motivatiebrief kunnen schrijven? Helemaal tevreden? Versturen dan maar!

Downloaden of zelf schrijven?

Een goede motivatiebrief schrijven is een kunst. Je kunt dit natuurlijk ook aan een ander overlaten en hier, op voorbeeldmotivatiebrief.nl, een goede standaard motivatiebrief downloaden. Je motivatiebrief is dan in ieder geval overzichtelijk ingedeeld, in de juiste alinea’s opgedeeld en de d’tjes en t’tjes staan op de goede plek. Het enige wat jij hoeft te doen is hem aanpassen naar jouw wensen.

3 reacties op “Motivatiebrief Schrijven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 / 3000 karakters beschikbaar | Tevreden met deze brief? Laat het ons weten.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie