Hoe lang moet een cv zijn?

Hoe lang moet een cv zijn?

Veel mensen zullen zeggen dat een cv uit één pagina moet zijn opgesteld – dat dit een onbetwistbaar feit is bij het schrijven van cv’s. Er is echter geen eenduidig ​​correct antwoord op hoe lang een cv moet zijn, aangezien dit volledig afhankelijk is van uw achtergrond, ervaring en het soort banen waarnaar u momenteel solliciteert. In dit artikel bespreken we wat een cv is, hoe lang het moet zijn en hoe je het kunt inkorten.

Wat is een cv?

Een cv, dat staat voor curriculum vitae, is een gedetailleerd document dat uw vaardigheden, professionele prestaties, academische kwalificaties en werkervaring belicht. Individuen gebruiken vaak een cv bij het solliciteren naar een functie in de academische wereld. Werkgevers eisen vaak dat kandidaten een uitgebreid cv indienen waarin hun professionele en academische ervaring wordt beschreven. U kunt echter een cv gebruiken om op elke baan te solliciteren, maar de lengte van het document hangt af van uw ervaringsniveau.

Hoe lang moet een cv zijn?

De ideale lengte van een cv is afhankelijk van uw situatie. Als je pas afgestudeerd bent of een professional met weinig tot geen werkervaring, is een cv van één pagina lang genoeg om je kwalificaties, prestaties of vaardigheden onder de aandacht te brengen. Als je moeite hebt om zelfs maar een enkele pagina te vullen, kun je relevant vrijwilligerswerk aan je cv toevoegen of je cv versterken met buitenschoolse activiteiten.

Als je meerdere jaren beroepservaring hebt, moet je cv twee pagina’s of langer zijn. Dit geldt met name wanneer u solliciteert naar functies op senior niveau in een bedrijf. Een cv van twee pagina’s biedt u voldoende ruimte om uw relevante professionele geschiedenis en prestaties onder de aandacht te brengen.

Ben je een student die solliciteert naar een doctoraatsprogramma of een sollicitant die solliciteert naar een senior managementfunctie, dan is een cv van drie pagina’s ideaal voor jou. Maak er echter geen drie pagina’s lang van, tenzij elk stukje informatie van toepassing is op de functie waarnaar u solliciteert.

Wat wel en niet in een cv opnemen?

De volgende punten zijn essentiële elementen om in een cv op te nemen:

 • Contactgegevens, inclusief uw naam, e-mailadres en telefoonnummer
 • Professioneel profiel
 • Onderwijskwalificaties
 • Werkervaring
 • Vaardigheden en kwalificaties
 • Professionele prestaties
 • Licenties en certificeringen
 • Talen gesproken
 • Professionele Lidmaatschappen
 • Beurzen
 • Onderzoeksprojecten, publicaties en het bijwonen van conferenties (vooral voor academische rollen)
 • Prijzen en onderscheidingen

De volgende punten zijn de elementen die u niet in een cv moet opnemen:

 • Een lijst met referenties
 • Foto’s
 • Religie
 • Persoonlijke informatie, zoals huwelijksstatus, leeftijd, lengte, ras en religieuze voorkeuren
 • Salarisinformatie van vorige werkgevers

Hoe u uw cv-lengte kunt verkorten

Hier zijn een paar stappen die u kunt nemen om de lengte van uw cv te verminderen en ervoor te zorgen dat het document uw bestverkopende punten benadrukt:

Maak uw persoonlijke profiel beknopt

Het persoonlijke profiel van een cv werkt als een samenvatting. Het geeft een korte samenvatting van uw professionele prestaties, relevante werkervaring en doelen voor de functie. Zorg ervoor dat uw persoonlijke profielgedeelte slechts een paar zinnen lang is, zodat recruiters gemakkelijk kunnen overschakelen naar uw vaardigheden- en ervaringsgedeelte. Het doel van het persoonlijke profielgedeelte is om de aandacht van de personeelsmanager te trekken, niet om hem uw professionele autobiografie te vertellen.

Neem alleen werkervaring op van het afgelopen decennium

Om ruimte te maken voor extra elementen op je cv, moet je je werkervaringsgedeelte inkorten. Voeg geen werkervaring toe als deze ouder is dan 10 jaar. Vermeld de naam van uw vorige werkgever, de functietitel voor elke functie en de data van indiensttreding op één regel om meer ruimte op uw cv te besparen.

Als je veel vaardigheden hebt die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert, kun je een deel van je werkervaring vervangen door die vaardigheden. Als u zich meer op uw vaardigheden wilt concentreren, kunt u een korte verklaring opnemen over hoe u deze heeft ontwikkeld.

Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een projectmanagementstage op instapniveau, onderstreep dan de projectmanagementvaardigheden die je hebt ontwikkeld en voeg wat bewijs toe over hoe je deze hebt verbeterd. Stel dat u een project hebt voltooid dat door een klant werd geprezen: de uitleg van uw vaardigheden en hoe u ze heeft verworven, kan uw potentieel voor toekomstig succes betekenen voor uw toekomstige bedrijf.

Beperk uw opleidingsgedeelte tot de hoogste kwalificaties

Een andere manier om je cv beknopt te houden, is door alleen de diploma’s op te sommen die je tijdens je academiejaar hebt behaald. Je hoeft geen informatie op te nemen over de training die je hebt gevolgd, clubs waaraan je hebt deelgenomen of je proefschrift. U kunt deze informatie opnemen in uw onderwijskwalificatie als deze relevant is voor de baan waarnaar u solliciteert.

De ontvangst hiervan zou gebruikelijk kunnen zijn als u solliciteert naar een functie in de wetenschap. In deze gevallen moet u uw proefschrift vermelden als het relevant is voor het onderwijs of toekomstig onderzoek dat u wilt gaan uitvoeren.

Proeflees en bewerk uw cv zorgvuldig voordat u deze indient

Het schrijven van een cv is slechts de helft van het proces. U moet het document ook zorgvuldig proeflezen en bewerken voordat u het verzendt. Door uw cv te corrigeren en te bewerken, kunt u herhalings-, grammaticale en spelfouten en lastige zinsstructuren vaststellen. Een van de effectieve manieren om fouten op te sporen, is door het document hardop voor te lezen en te luisteren naar alles dat niet goed klinkt.

Als je een vriend of collega hebt die ervaring heeft met het schrijven of beoordelen van cv’s, kun je hem/ haar vragen het document te bekijken en feedback te geven. U kunt ook de hulp inroepen van een professionele dienst voor het schrijven van cv’s, vooral als u niet zeker weet of u in staat bent om uzelf effectief te promoten.

Verklein de lettergrootte, marges en spatiëring

Om meer informatie op minder pagina’s op te nemen, verkleint u de marges en lettergrootte van uw document. Zorg er echter voor dat de lettergrootte die u gebruikt, de leesbaarheid van uw cv niet beïnvloedt. Gebruik voor het beste resultaat 12-punts of 11-punts lettertypen.

Je moet ook passende marges instellen om je cv meer ruimte te geven om je prestaties en ervaring uit te breiden. Passende marges voor een cv zijn 0,5, 0,75 of 1. Het doel is om ervoor te zorgen dat uw tekst gelijkmatig over de pagina wordt verdeeld en niet te dicht opeengepakt. U kunt uw marges aanpassen aan verschillende opties om te bepalen welke het beste past bij uw cv. Een cv met minder tekst heeft meestal grotere marges van 1 en een cv met meer tekst heeft meestal kleinere marges van 0,5 of 0,75.

Je kunt ook de spatiëring op je cv verkleinen om de paginalengte te beperken. Probeer de ruimte tussen koppen terug te brengen tot één spatie, maar zorg ervoor dat de cv leesbaar blijft. Probeer verschillende spaties, maar zorg ervoor dat er voldoende witruimte overblijft om de leesbaarheid en netheid van het document te behouden.

Neem alleen recente conferenties op die u hebt bijgewoond en projecten die u hebt voltooid

Overweeg alleen projecten op te sommen die u hebt voltooid voor werkgevers of terwijl u aan het afronden bent. U kunt statistieken of cijfers opnemen om de betekenis van het project aan te tonen en het meer geloofwaardigheid te geven. Als je bijvoorbeeld een blogpost hebt geschreven voor de website van een bedrijf, geef dan het aantal mensen aan dat je artikel heeft gelezen. De resultaten van uw voltooide projecten geven de output weer die u kunt behalen terwijl u bij uw toekomstige werkgever werkt.

Als je echter solliciteert naar een functie in de academische wereld, maak dan een uitzondering voor artikelen of boeken die binnenkort worden gepubliceerd. Publicaties zijn een belangrijk onderdeel van de wetenschap, dus ook lopende projecten laten zien dat je actief bent in het door jou gekozen vakgebied.

Als u een gastspreker was op meerdere conferenties, vermeld dan alleen de recente conferenties waarop u heeft gesproken. U kunt ruimte besparen en belangrijke spreekbeurten benadrukken over onderwerpen die de aandacht van een werkgever trekken.

Voeg meer informatie toe aan uw begeleidende brief

Een begeleidende brief moet uw eerdere prestaties verder benadrukken en kan, indien effectief gebruikt, helpen de lengte van uw cv te verkorten. In plaats van al uw professionele referenties in uw cv te proppen, kunt u de begeleidende brief gebruiken om uw prestaties, werkervaring en vaardigheden uit te breiden. Vermijd echter herhaling en pluisjes. Benadruk uw professionele doelstellingen en maak van de gelegenheid gebruik om op de hoogte te blijven van de wervingsmanager.

Gebruik opsommingstekensInformatie in alinea-vorm is een beetje moeilijk te verteren, vooral wanneer wervingsmanagers uw cv binnen enkele seconden beoordelen. Een manier om informatie in uw cv gemakkelijk verteerbaar te maken, is door opsommingstekens te gebruiken. Denk aan een warenhuis. Het zien van zoveel producten kan overweldigend zijn. Je weet niet waar je moet beginnen en slaat het soms allemaal tegelijk over. Door uw cv leesvriendelijk te maken, worden uw lezers aangemoedigd om uw cv te beoordelen, waardoor uw kansen op de baan waarnaar u solliciteert groter wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie