Tips voor je eerste werkdag

Tips voor je eerste werkdag

Op uw eerste werkdag zult u waarschijnlijk veel informatie ontvangen en veel van uw collega’s ontmoeten. Voorbereiding op uw eerste werkdag kan het gemakkelijker maken om waardevolle feiten te onthouden die u tijdens uw verblijf daar zult gebruiken. Door voorbereid te zijn, wen je snel aan je nieuwe werkomgeving en collega’s. In dit artikel geven we enkele tips om je eerste werkdag tot een succes te maken.

Tips om van je eerste dag een succes te maken

De volgende tips voor uw eerste werkdag zullen u voorbereiden op toekomstig succes in uw nieuwe baan.

 • Op tijd aankomen
 • Vragen stellen
 • Houd je elevator pitch klaar
 • Wees georganiseerd
 • Kom tot rust
 • Gebruik positieve lichaamstaal
 • Kleed je voor je positie
 • Wees overal op voorbereid
 • Accepteer uitnodigingen voor de lunch
 • Leer de taal van de organisatie
 • Lees meer over de professionele verwachtingen
 • Zet je gsm uit
 • Begin met het opbouwen van uw netwerk
 • Leer de locaties van verschillende afdelingen kennen
 • Wees dankbaar

Op tijd aankomen

Zorg ervoor dat u minimaal 15 minuten te vroeg bent bij uw nieuwe bedrijf. U moet van tevoren verschillende routes naar het gebouw uitstippelen en uw nieuwe woon-werkverkeer op verschillende tijdstippen in de week voor uw eerste dag oefenen om de beste vertrektijd en route te bepalen.

Vragen stellen

Stel vragen om interesse te tonen en meer te weten te komen over uw nieuwe functie en bedrijf. U kunt de dag voordat u begint een lijst met vragen maken. Hoewel uw manager of personeelsafdeling de meeste van uw vragen tijdens het onboarding proces op een natuurlijke manier kan beantwoorden, kunt u alle vragen stellen die aan het eind van de dag overblijven. Stel vragen om iets te verduidelijken over uw taken, processen en de bedrijfshiërarchie.

Houd je elevator pitch klaar

Wanneer u uw collega’s ontmoet, zullen zij waarschijnlijk dezelfde vragen stellen over uw achtergrond. U kunt een elevator pitch voorbereiden die uw geschiedenis in 15 tot 20 seconden beslaat. 

Wees georganiseerd

Als u een speciale werkruimte heeft, kan het handig zijn om deze in te richten om uw efficiëntie te maximaliseren. Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt, zoals notitieblokken, pennen, plakbriefjes en ander materiaal. Door uw gebied op de eerste dag te organiseren, kunt u zich meer op uw gemak voelen in een nieuwe omgeving.

Kom tot rust

De eerste dagen op het werk kunnen je nerveus maken, wat normaal is. Om u meer ontspannen te voelen, probeert u de dag ervoor te rusten en een goede nachtrust te krijgen. Gun uzelf voldoende tijd om vroeg aan het werk te gaan, zodat u zich niet gehaast voelt. Je kan ook diepe ademhalingstechnieken proberen tijdens pauzes in je onboarding om kalm en gefocust te blijven, waardoor je meer kunt onthouden.

Gebruik positieve lichaamstaal

Gebruik positieve lichaamstaal, zoals rechtop zitten of staan ​​met je schouders naar achteren om te laten zien dat je oplet tijdens de oriëntatie. Probeer de persoon die praat onder ogen te zien, maak oogcontact en glimlach wanneer dat gepast is. Door deze lichaamstaal te oefenen, kun je ook laten zien dat je benaderbaar en vriendelijk bent.

Kleed je voor je positie

Zorg ervoor dat je de dresscode op je eerste dag volgt. Controleer op communicatie van uw bedrijfscontactpersoon over kledingrichtlijnen, of neem een ​​paar dagen voor de voorbereiding contact met hen op. Als u niet zeker weet wat u moet dragen, is het meestal het beste om business casual of business professional te dragen. Het kan zijn dat u op uw eerste dag meer loopt of staat terwijl u door het gebouw reist, dus overweeg om comfortabele schoenen te dragen.

Wees overal op voorbereid

De eerste dagen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de branche en het bedrijf. Sommige bedrijven besteden minstens een week aan oriëntatie en training, terwijl andere de eerste dag aan het werk kunnen zijn. Wees voorbereid om verantwoordelijkheden te vervullen nadat u de basisprincipes van de functie en het bedrijf hebt geleerd. Als u meer informatie wilt over wat er op de eerste dag is inbegrepen, neem dan contact op met uw bedrijfscontactpersoon zodat u een idee heeft van wat u kunt verwachten.

Accepteer uitnodigingen voor de lunch

Als uw collega’s of manager u uitnodigen voor elke lunch met hen, moet u het aanbod accepteren. Dit kan aantonen dat u meer wilt weten over het bedrijf en collega’s in een meer informele setting. Lunches zijn meestal een gelegenheid om diepgaande vragen te stellen over de functie, de bedrijfscultuur en wat uw collega’s doen.

Leer de taal van de organisatie

Elk bedrijf gebruikt verschillende acroniemen en uitdrukkingen die u snel moet leren om uit te blinken in uw functie. Als u een woord of een afkorting hoort of vindt die u niet begrijpt, vraag het dan aan een collega of leidinggevende en let op. Als u de gebruikte zinnen bijhoudt, kunt u ze gemakkelijker onthouden en kunt u er altijd op elk moment naar verwijzen.

Lees meer over de professionele verwachtingen

Uw supervisor moet u op de eerste dag een lijst met uw verantwoordelijkheden geven. Maak aantekeningen over de verschillende onderdelen van de rol en stel vragen als je opheldering over een taak nodig hebt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de normen van de baan kent, zodat u deze op tijd kunt halen en overtreffen. Het maakt evaluaties ook gemakkelijker te begrijpen.

Zet je gsm uit

Schakel uw mobiele telefoon uit of laat hem de eerste dag stil staan ​​om ervoor te zorgen dat u gefocust blijft en meer leert.

Begin met het opbouwen van uw netwerk

Probeer bij het ontmoeten van uw collega’s verbindingen te leggen. U moet een netwerk van collega’s creëren die u kunnen helpen bij het leren in de eerste paar weken. Uw netwerk kan ook gedurende uw hele carrière van pas komen, aangezien u vaak op een team moet vertrouwen om uw werk gedaan te krijgen. Stel uw collega’s vragen over ijsbrekers en laat hen weten dat u graag een bijdrage wilt leveren aan het team.

Leer de locaties van verschillende afdelingen kennen

Op je eerste dag moet je een rondleiding krijgen door het gebouw, inclusief de pauzeruimte, badkamers, voorraadkamer en andere afdelingen waarmee je mogelijk nauw samenwerkt. Bezoek elk gebied opnieuw wanneer u tijd heeft, zodat u zich de locatie kunt herinneren van alles wat u nodig heeft om uw werk te doen.

Wees dankbaar

Dank aan het einde van je eerste dag iedereen die je gedurende de dag heeft geholpen. Bedank uw manager nogmaals voor de mogelijkheid om deel uit te maken van hun team. Dankbaarheid tonen toont positiviteit en uw drive om een ​​bijdrage te leveren aan het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie