Worden stagiaires betaald?

Worden stagiaires betaald? 

Met stages kun je waardevolle, praktijkervaring opdoen in een carrière voordat je je ooit volledig op een carrière pad wijdt. Ze stellen je ook in staat om echte vaardigheden te leren en praktijkervaring op te doen om toe te voegen aan je cv. Een van de vragen die je je misschien afvraagt, is of betaalde stages een optie zijn en of een betaalde stage voordeliger zou zijn dan een onbetaalde stage. In dit artikel beantwoorden we of stagiaires doorgaans betaald worden, onderzoeken we de verschillen tussen betaalde en onbetaalde stages en bespreken we hoe je een betaalde stage kunt krijgen.

Wat is een stagiair?

Een stagiair is een student of stagiair die deelneemt aan een professionele leerervaring die praktijkwerk aanbiedt dat gerelateerd is aan hun studiegebied of loopbaaninteresse. Hoewel stages gebruikelijk zijn voor hogeschool- of afgestudeerde studenten, kunnen werkende volwassenen die geïnteresseerd zijn in het veranderen van carrièregebieden of het behalen van diploma’s ook op zoek gaan naar stagemogelijkheden om werkervaring op te doen voordat ze zich volledig hebben toegewijd aan een carrière pad. Het stelt hen ook in staat om werkervaring op te doen in het veld om toe te voegen aan hun cv.

Worden stagiaires betaald?

Afhankelijk van de functie worden stagiaires al dan niet betaald. Onbetaalde stages zijn gebruikelijk, vooral wanneer de stage meetelt als studiepunt voor afstuderen. Om een ​​stage als onbetaald te kwalificeren, moeten zowel de werkgever als de stagiair volgens het ministerie van arbeid vooraf overeenkomen dat de stage onbetaald zal zijn. Ook moet er een duidelijk verband zijn tussen het onderwijsprogramma van de stagiair en de functieverantwoordelijkheden.

Dat gezegd hebbende, veel werkgevers betalen hun stagiaires. Sommige bedrijven erkennen dat het waardevol is om iemand op te leiden die na zijn afstuderen werknemer kan worden. De meeste ‘Fortune 500-bedrijven’ betalen stagiaires, net als banen in de particuliere sector. Sectoren waar aspirant-stagiaires betaalde stages kunnen vinden, zijn onder meer het bankwezen, de boekhouding, de reclame, public relations, IT, de overheid en mode.

De verschillen tussen betaalde en onbetaalde stages

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een betaalde stage en een onbetaalde stage:

Flexibiliteit

Als je een onbetaalde stagiair bent, heb je meer flexibiliteit in je rooster. U kunt aan de werkgever laten zien welk rooster het beste past bij uw lesrooster of zelfs bij een andere parttimebaan. Betaalde stagiaires daarentegen zijn over het algemeen verplicht om vaste uren te werken die door hun werkgever zijn vastgesteld, hoewel de meeste werkgevers bereid zijn om met de stagiair te werken om uren vast te stellen die geschikt zijn voor lesroosters, buitenschoolse activiteiten en andere tijdsbeperkingen.

Werkdruk

Hoewel stagiaires vaak worden vertrouwd voor het uitvoeren van tijdrovende, handmatige taken, voelt u zich als onbetaalde stagiair wellicht meer op uw gemak als u nee zegt tegen taken die geen verband houden met uw studierichting. In feite bepaalt het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat onbetaalde stagiaires functieverantwoordelijkheden moeten hebben die duidelijk verband houden met hun studieprogramma. Aan de andere kant wordt van betaalde stagiaires verwacht dat ze de hun toegewezen taken met succes voltooien, zelfs als dat betekent dat ze koffiebestellingen voor op kantoor moeten opnemen.

Zichtbaarheid

Er zijn voordelen aan zowel betaalde als onbetaalde stages in termen van zichtbaarheid, hoewel deze van bedrijf tot bedrijf kunnen verschillen. Als onbetaalde stagiair krijg je bijvoorbeeld speciale aandacht van het hogere management, dat misschien bereid is je te begeleiden of je de mogelijkheid biedt om verschillende functies te volgen. Aan de andere kant kun je als betaalde stagiair, vooral als je dichter bij fulltime werkt, meer als gelijk worden beschouwd, vooral met beginnende werknemers. Dit kan u helpen om een ​​beter idee te krijgen van hoe een functie in dat bedrijf eruit zou zien.

Hoe je een betaalde stage kunt krijgen

Hier zijn de stappen die je kunt nemen om de kans op een goed betaalde stage te vergroten:

  • Maak een cv.
  • Zoek naar betaalde stages.
  • Solliciteer op tijd.
  • Bereid je voor op het interview.
  • ‘Dress to impress’
  • Wees op tijd.

Maak een cv

Om een ​​betaalde stage te krijgen, heb je een schoon cv nodig. Als je al een cv hebt, lees het dan na op eventuele spellings- of grammaticale fouten. Misschien wilt u het zelfs aan iemand anders geven om op typefouten te controleren. Zoek naar onnauwkeurigheden in de tijd. Beschrijvingen voor banen of leidinggevende posities die u momenteel bekleedt, moeten bijvoorbeeld in de tegenwoordige tijd worden geschreven en alles wat u momenteel niet doet, moet in de verleden tijd staan.

Als je nog geen cv hebt, moet je er een maken, ook als je weinig of geen werkervaring hebt. Cv’s van studenten moeten een samenvatting van studies en academische kwalificaties bevatten. U kunt ook vrijwilligerswerk doen, bijbanen, sport of culturele activiteiten. Werkgevers begrijpen dat je net begint met werken, vooral als je op zoek bent naar een stage, dus verwachten ze geen lange lijst met werkervaring op je cv. Enkele dingen die u wilt opnemen, zijn:

  • Contactgegevens
  • Onderwijs en academische prestaties
  • Relevante werkervaring
  • Sleutelvaardigheden die u kwalificeren voor de baan
  • Activiteiten en organisaties
  • Hobby’s en interesses die relevant zijn voor de baan

Zoek naar betaalde stages

Zoek naar betaalde stages en let vooral op de datum voor het indienen van sollicitaties. Lees de functiebeschrijvingen zorgvuldig door en neem zo veel mogelijk de belangrijkste details uit de omschrijvingen op in je cv.

Solliciteer op tijd

Of je nu op zoek bent naar een stage voor de zomer, het begin van het schooljaar of voor januari, wanneer het nieuwe semester begint, solliciteer vroeg. Anticipeer erop dat werkgevers een overvloed aan sollicitaties voor stagemogelijkheden zullen ontvangen. Als je solliciteert naar een betaalde stage waarbij de werkgever actief op zoek is naar kandidaten, let dan goed op de sollicitatiedeadlines en solliciteer meteen om de kans te vergroten dat je de aandacht trekt van de wervingsmanager.

Bereid je voor op het interview

Bereid je van tevoren voor op het sollicitatiegesprek door de functiebeschrijving zorgvuldig door te nemen en te overwegen welke vaardigheden en kwaliteiten jou de meest gewenste kandidaat voor de functie maken. Neem ook de tijd om het bedrijf te onderzoeken. Wanneer u het interview binnenloopt, moet u bekend zijn met de producten of diensten van het bedrijf, eventuele speciale prijzen of prestaties en moet u de blog en sociale mediakanalen van het bedrijf hebben bekeken om inzicht te krijgen in de bedrijfscultuur.

Neem de tijd om enkele veelgestelde interviewvragen door te nemen. Enkele die u zou moeten beantwoorden, zijn onder meer:

  • Wat zijn uw grootste sterke en zwakke punten?
  • Vertel me over je werkervaring.
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?

Je moet ook bereid zijn om de personeelsmanager ook vragen te stellen, zoals:

  • Kun je me vertellen hoe je je stagiaires opleidt?
  • Wat is de dagelijkse structuur van deze stage?
  • Hoe evalueer je de prestaties voor deze rol?
  • Welke middelen voorzie je voor stagiaires?
  • Wat is de volgende stap in het wervingsproces?

‘Dress to impress’ 

Kies sollicitatiekleding die geschikt is voor de werkomgeving waarvoor u solliciteert. Als ze u geen specifieke informatie geven, ga er dan van uit dat zakelijk casual gepast is.

Wees op tijd

Plan om ten minste 15 minuten voor uw geplande interviewtijd aan te komen om rekening te houden met verkeer, parkeren, naar kantoor lopen en indien nodig opfrissen. Gun uzelf bij slecht weer nog meer tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie