Is het beter om ontslagen te worden of om ontslag te nemen?

Is het beter om ontslagen te worden of om ontslag te nemen?

Er kan een tijd komen dat u de keuze heeft tussen stoppen met werken of wachten op ontslag. Welke optie u kiest, kan een aanzienlijke impact hebben op uw carrière. In deze gids bespreken we de verschillen tussen stoppen en ontslagen worden, samen met enkele tips over hoe u kunt beslissen welke optie het beste bij u past.

Verschillen tussen stoppen en ontslagen worden

Ontslag nemen en ontslagen worden zijn twee manieren om een ​​beroep te verlaten, maar er is een groot verschil tussen beide. Stoppen is een informele manier om te zeggen dat u vrijwillig bent gestopt met werken. Dat wil zeggen, je hebt ervoor gekozen om de baan op eigen houtje te verlaten, misschien voor een andere carrièrekans of om een ​​persoonlijke reden. Een meer formele manier om te zeggen dat u stopt, is ontslag nemen.

Ontslagen worden is echter wanneer je gedwongen wordt een positie te verlaten. Een bedrijf heeft doorgaans een reden om u te ontslaan en u heeft geen zeggenschap over de manier waarop u wordt ontslagen. 

De woorden die worden gebruikt om uw vertrek uit een baan te beschrijven, kunnen van invloed zijn op u in de toekomst. Het is bijvoorbeeld vaak gemakkelijker uit te leggen waarom u ontslag hebt genomen bij een toekomstige werkgever dan waarom u bent ontslagen. Of u nu bent gestopt of ontslagen, kan ook van invloed zijn op uw recht op een werkloosheidsuitkering.

Tekenen dat je misschien wordt ontslagen

Ontslagen worden kan vaak als een verrassing komen. Echter zijn er meestal aanwijzingen dat u uw baan dreigt te verliezen. Door deze signalen vroeg op te merken, kunt u de problemen verhelpen of uzelf voorbereiden om losgelaten te worden. Tekenen om naar te zoeken zijn onder meer:

Een slechte relatie met uw manager

Managers willen werken met mensen die ze leuk vinden en waarop ze kunnen vertrouwen. Als u een slechte relatie met uw manager heeft, of deze in de loop van de tijd is verslechterd, kan dit vaak tot een ontslag leiden. Probeer te evalueren hoe uw manager tegenover u handelt in vergelijking met de andere werknemers.

Negatieve prestatiebeoordelingen

Negatieve prestatiebeoordelingen zijn een belangrijk teken dat er in uw toekomst mogelijk een ontslag komt. Managers geven prestatiebeoordelingen uit, zodat werknemers weten waaraan ze moeten werken. Als u meerdere negatieve prestatiebeoordelingen ontvangt, vertelt dit de manager dat u niet verbetert.

Minder opdrachten of weggelaten worden uit teamprojecten

Wanneer iemand dichterbij komt om te worden ontslagen, zullen ze doorgaans minder werk krijgen. Als het bedrijf het vertrouwen in uw bekwaamheid verliest, zullen ze uw taken aan anderen gaan toewijzen. Als u denkt dat uw werkdruk aanzienlijk is afgenomen, of dat u niet langer wordt betrokken bij teamprojecten, kan dit duiden op een ontslag.

Meer micromanaging van een meerdere

Een ander teken dat uw leidinggevende het vertrouwen in uw capaciteiten heeft verloren, is wanneer ze u gaan micromanagen. Micromanaging vindt plaats wanneer een leidinggevende alles wat u doet wil zien en ervoor wil zorgen dat u het op de juiste manier doet. Als ze niet het gevoel hebben dat uw werk verbetert, kunnen ze besluiten dat de beste optie is om uit elkaar te gaan.

Formele waarschuwingen over uw gedrag

Een duidelijk teken dat u zou kunnen worden ontslagen, is wanneer u formele waarschuwingen over uw gedrag krijgt. Als u iets op het werk doet, verdient het een waarschuwing van uw leidinggevende. Het is essentieel dat u dit gedrag corrigeert. Zodra u meerdere formele waarschuwingen over iets begint te ontvangen, neemt uw kans om te worden ontslagen toe.

Wordt gevraagd om een ​​loonsverlaging of vrije tijd te nemen

Soms probeert een bedrijf manieren te vinden om u te ontslaan. Als je wordt gevraagd om een ​​loonsverlaging of een tijdje vrij te nemen, kan dit een teken zijn dat ze je bijna ontslaan. Zelfs als u de loonsverlaging accepteert of ermee instemt om vrijaf te nemen, kunt u in de nabije toekomst nog steeds worden ontslagen.

Voordelen van stoppen

Er zijn verschillende voordelen aan verbonden, afhankelijk van of u ontslag neemt of wordt ontslagen. Een van de grootste voordelen van stoppen of ontslag nemen, is dat het er beter uitziet op je cv. U kunt ontslag nemen in uw voordeel en uzelf aantrekkelijker maken voor toekomstige werkgevers. Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als “Ik ben weggegaan omdat ik grotere uitdagingen wilde aangaan.”

Een ander voordeel van stoppen is dat je de timing bepaalt. Ontslagen zijn meestal onverwacht, waardoor ze moeilijk te plannen zijn. Wanneer u stopt, kunt u ervoor zorgen dat uw financiële situatie gezond is voordat u dit doet. U kunt ook een andere baan zoeken voordat u uw huidige verlaat.

Voordelen van wachten om ontslagen te worden

Hoewel vuur krijgen meestal niet leuk is, kunnen er enkele voordelen zijn. Een voordeel is dat u hierdoor in aanmerking komt voor een WW-uitkering. De meeste staten bieden geen werkloosheidsuitkeringen aan iemand die vrijwillig zijn baan verlaat. Door gedwongen te vertrekken, komt u nu in aanmerking voor financiële ondersteuning totdat u een andere baan krijgt.

In sommige gevallen kunt u ook een ontslagvergoeding krijgen als u wordt ontslagen. Raadpleeg het beleid van uw bedrijf en kijk of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding als u wordt ontslagen.

Als u vermoedt dat er een ontslag komt, kunt u die tijd ook gebruiken om een ​​andere baan te zoeken. Gedurende de tijd dat u wacht om te worden ontslagen, ontvangt u nog steeds uw normale salaris. Als je geen andere baan hebt, kan het zinvol zijn om te wachten tot je wordt ontslagen in plaats van meteen te stoppen.

Hoe u kunt kiezen of u wilt stoppen of wilt wachten om te worden ontslagen

U kunt een situatie tegenkomen waarin u de mogelijkheid heeft om te stoppen of te wachten om te worden ontslagen. Nadat u de voor- en nadelen van beide hebt overwogen, volgen hier enkele stappen die u kunt volgen om u te helpen beslissen welke optie het beste voor u is:

Overweeg uw toekomstige dienstverband

Begin met na te denken over hoe uw baan er in de toekomst uitziet. Als je een andere baan hebt, is het waarschijnlijk logischer om te stoppen dan te wachten tot je wordt ontslagen. Als je geen baan hebt, kan het wachten op ontslag je meer tijd geven om naar een baan te zoeken terwijl je toch betaald wordt.

Denk echter ook aan de impact die het krijgen van ontslag zal hebben op uw toekomstige baanvooruitzichten in plaats van ontslag. Werkgevers aarzelen soms om iemand in dienst te nemen met een staat van dienst als ontslagen. U kunt daarom uw toekomstige kansen op een baan vergroten door op uw eigen voorwaarden te stoppen.

Bepaal of u een werkloosheidsuitkering nodig heeft

Een ander ding om te overwegen is of u een werkloosheidsuitkering nodig heeft. Tenzij u een andere baan op u wacht, of veel besparingen, heeft u misschien wat financiële hulp nodig totdat u een nieuwe baan krijgt. In veel gevallen komt u niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering als u ervoor kiest om vrijwillig uw baan te verlaten. In deze situatie kan het logischer zijn om te wachten op ontslag.

U moet ook rekening houden met een eventuele ontslagvergoeding die u van het bedrijf ontvangt. Een ontslagvergoeding kan je financieel helpen bij de overgang naar een andere baan, maar niet iedereen komt in aanmerking voor ontslagvergoeding.

Denk na over uw professionele relaties

U moet ook uw professionele relaties in uw huidige functie overwegen voordat u beslissingen neemt. Het kan zijn dat u in de toekomst een referentie van uw manager nodig heeft en daarom wilt u een goede relatie met hem onderhouden. Als u op een professionele manier vertrekt, in plaats van te wachten op ontslag, kan dit helpen om een ​​professionele relatie te redden.

Controleer uw geestelijke gezondheid

Het laatste aspect waar u rekening mee moet houden, is uw eigen geestelijke gezondheid. Als je een baan hebt die je haat, is het misschien beter om te stoppen in plaats van te wachten op ontslag. Een onaangename baan kan een zware tol eisen van onze geestelijke gezondheid, wat kan leiden tot een afname van uw lichamelijke gezondheid als u deze niet behandelt. Soms is een werksituatie zo slecht dat je eruit moet, ongeacht de gevolgen. Denk na over uw redenen om te willen vertrekken en of deze ernstig genoeg zijn om meteen te stoppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie