Wat te doen als je niks hoort van je mogelijke werkgever

Wat te doen als je niks hoort van je mogelijke werkgever

De oorverdovende stilte. Het is een veel voorkomende ervaring. Je hebt op talloze banen gesolliciteerd en toch heb je nog steeds niets gehoord. Het is geen wonder dat mensen het zoeken naar een baan omschrijven als een van de moeilijkste banen die iemand kan hebben.

Vervallen in wat bekend staat als het ‘zwarte gat voor sollicitaties’ is een veel voorkomende ervaring, een ervaring die zelfs de meest optimistische sollicitanten vaak frustreert. Als je solliciteert naar een baan en niets hoort, zijn hier een aantal manieren om ondanks de stilte je zelfvertrouwen op te bouwen, plus twee bonustips om je cv te laten opvallen:

Houd het momentum vast

Het is van vitaal belang dat u doorgaat met zoeken en solliciteren naar banen. Gelukkig is de arbeidsmarkt gevuld met kansen. Stel uzelf wekelijkse doelen in, waarbij u zich richt op een specifiek aantal sollicitaties om te voltooien, zodat u niet te gefocust raakt op een bepaalde functie.

Doelen kunnen u helpen bij het verlichten van angst en het handhaven van een dagelijkse routine. Zoek naar manieren om betrokken te raken bij uw gemeenschap of branche als u werkloos bent, vrije tijd heeft of als u zich geïsoleerd voelt. Door dagelijks te socializen en het huis uit te gaan, kunt u uw zelfvertrouwen en vaardigheden behouden.

Optimaliseer uw inspanningen

Vind manieren om de voorkant van het zoeken naar een baan zo veel mogelijk te automatiseren (door banen te identificeren die u interesseren). U kunt dit doen door vacaturemeldingen in te stellen – e-mailupdates over nieuwe vacatures die aan uw voorkeuren voldoen. 

Ken de regels

Om uw kansen om in het zwarte gat van de sollicitatie te vallen verder te verkleinen, dient u elke functiebeschrijving zorgvuldig te lezen op trefwoorden en deze woorden op te nemen in uw cv en sollicitatiebrieven. Tegenwoordig gebruiken de meeste werkgevers een sollicitantvolgsysteem (ATS) – software waarmee sollicitaties automatisch kunnen worden gesorteerd op basis van specifieke trefwoorden, waaronder vaardigheden, jarenlange ervaring, training of bijgewoonde scholen.

Zodra u op ‘Verzenden’ klikt, wordt uw sollicitatie beoordeeld op basis van de sleutelwoorden voor de functiebeschrijving en vervolgens gerangschikt naast andere kandidaten in de database van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om te overwegen of u over de kwalificaties beschikt waar een functieomschrijving om vraagt, voordat u naar de functie solliciteert. Het is onwaarschijnlijk dat u voorbij geautomatiseerde systemen of menselijke recruiters komt zonder de vereiste kwalificaties.

Doe je onderzoek

Heb je je zinnen gezet om voor een bepaald bedrijf te werken? Doe wat onderzoek. Bezoek hun website en lees de bedrijfsblog en persberichten. Lees meer over hun missie en waarden op hun “Over ons” -pagina. Houd lokale netwerkevenementen bij die het bedrijf bijwoont of host door hun sociale mediakanalen te volgen. U kunt ook de CEO van het bedrijf of andere senior leiders volgen op sociale media. Dit is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van wat er binnen het bedrijf gebeurt en wat belangrijk is voor de organisatie.

Maak het uzelf gemakkelijk

Herinner je je die doelen die je voor jezelf hebt gesteld? Het beste deel van het stellen van doelen is de beloning. Zorg ervoor dat u tijd vrijmaakt om uw prestaties te erkennen – solliciteren voor die banen, dat netwerkevenement bijwonen, een interview met vijf personen doorstaan ​​- en koester uw zelfvertrouwen door uw inspanningen te erkennen.

Trakteer uzelf op eenvoudige, zinvolle manieren. Als je een beperkt budget hebt, zijn er verschillende goedkope manieren om achterover te leunen: geniet van een wandeling in het park, lees een goed boek, maak tijd vrij voor vrienden en familie en oefen vooral dankbaarheid. Of je nu werkloos bent, vastzit aan een baan die je niet kunt uitstaan, of gewoon op zoek bent naar iets beters, het is gemakkelijk om je verdrietig en gefrustreerd te voelen. Dankbaarheid voor wat je al hebt, kan je basis zijn voor toekomstige groei. Schrijf elke dag drie dingen op die goed zijn gegaan en waarom. Naarmate je mentaliteit verschuift om je te concentreren op datgene waarvoor je dankbaar bent, zal je het gemakkelijker vinden om te ontspannen. 

Zoals beloofd, volgen hier twee bonustips om u te helpen opgemerkt te worden en de zwaartekracht van het zwarte gat van de sollicitatie te vermijden:

Gebruik de juiste trefwoorden

In plaats van uw cv te herzien voor elke nieuwe baan die u target, voegt u een sectie ‘Vaardigheden’ toe die u kunt wijzigen, afhankelijk van de functie die u beoogt. Hierdoor kunnen recruiters (en ATS’en) snel bekwaamheden scannen terwijl u het grootste deel van uw cv gebruikt om prestaties te markeren.

Gebruik en bouw uw netwerk

Vraag uw professionele en sociale netwerken om hulp. Kijk of iemand in uw netwerk al werkt bij bedrijven die u target. Als u niets over een toepassing heeft gehoord en u zich zorgen maakt dat deze in het zwarte gat is gevallen, kan uw verbinding mogelijk een antwoord vinden. Woon ook lokale netwerkevenementen bij en sluit je aan bij digitale gemeenschappen. Dit zijn leuke manieren om gelijkgestemde professionals te ontmoeten en te leren over nieuwe vacatures.Het zoeken naar je volgende baan kan een ontmoedigend proces zijn, en als je geen feedback krijgt, kan het lijken alsof je geen vooruitgang boekt. Maar met een balans tussen gerichte, zoekwoordrijke applicaties, netwerken en onderzoek, ontsnap je aan het zwarte gat van de applicatie en vind je niet alleen de volgende baan, maar ook de juiste baan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie