Hoe onderhandel je over een beter salaris?
Soms biedt een werkgever u een salaris dat misschien niet aan uw verwachtingen of behoeften voldoet. Het is echter vaak gepast om over een beter salaris te onderhandelen of zelfs om extra voordelen te vragen. Weten hoeveel uw vaardigheden, ervaring en expertise waard zijn, zijn allemaal belangrijke stappen om te onderhandelen over een beter salaris en om uw carrière vooruit te helpen. In dit artikel kijken we naar de beste manieren om het verbeteren van je salaris te bespreken, inclusief onderhandelingstips en het beste moment om een verhoging te vragen.
Wat is salarisonderhandeling?
Salarisonderhandeling is een gesprek tussen een werknemer en een werkgever over hun beloningspakket. U kunt een salarisonderhandeling starten om uw huidige positie binnen een bedrijf of bij een potentiële werkgever te verbeteren voordat u een baan accepteert. U kunt om een hoger salaris of een beter uurloon vragen als u denkt dat ze het geweldig doen of veel waarde toevoegen aan het team en het bedrijf. Een werkgever onderhandelt dan terug en kan uw verzoeken accepteren of alternatieven bieden voor een directe salarisverhoging.
Salarisonderhandelingen zorgen ervoor dat u zich voldoende gecompenseerd voelt voor uw tijd, moeite en loyaliteit aan uw bedrijf. Het proces stelt je ook in staat om vooruitgang te boeken in je carrière en een basis voor groei te leggen bij je werkgever.
Wanneer is het gepast om over salaris te onderhandelen?
Beslissen wanneer u over uw salaris moet onderhandelen, kan net zo belangrijk zijn als de onderhandelingsvaardigheden die u tijdens uw gesprek gebruikt. De volgende zijn momenten tijdens uw carrière of tijdens het wervingsproces waarop u zou kunnen overwegen om over salaris te onderhandelen.
Aan het einde van een positief wervingsproces: u krijgt misschien een baan aangeboden na een positief wervingsproces, maar vindt dat uw kwalificaties bepalend zijn voor een competitiever verloningspakket.
Bij het krijgen van een promotie: Uw bedrijf biedt u mogelijk een promotie aan, waarvan u denkt dat deze ook een hoger salaris verdient.
Na het behalen van verdere kwalificaties: Het kan zijn dat u een diploma, opleidingsprogramma of andere aanvullende kwalificaties heeft afgerond waarvoor een meer competitieve vergoeding vereist is.
Na het aanvaarden van leiderschapsrollen: meer verantwoordelijkheden leiden vaak tot een hoger salaris of andere verhogingen van de beloning.
Wanneer uw ervaringsniveau niet meer overeenkomt met uw salaris: Als u lange tijd in een functie of organisatie heeft gewerkt, heeft u mogelijk voldoende ervaring opgedaan en blijk gegeven van loyaliteit die een salarisverhoging vereist.
Wanneer de salarissen op de markt zijn gestegen: Als het salaris voor vergelijkbare functies in uw branche is gestegen, kunt u om een competitiever salaris vragen.
Kan ik alleen onderhandelen over geldelijke beloning?
Je zou een salaris kunnen zien als het aantal dat je werkgever je elk jaar betaalt, maar een salaris kan naast geld ook veel voordelen bevatten. Je salaris is een compleet compensatiepakket, dus je kunt ook onderhandelen over andere voordelen en privileges, waaronder:
- Elk jaar meer betaalde vakantiedagen
- Extra ziekteverzuim of ander betaald verlof
- Extra betalingen via aandelen en aandelen van het bedrijf
- Een auto van de zaak of andere transporthulp
- Medische verzekering
- Een bedrijfspensioenregeling
- Flexibele werkuren
- Mogelijkheden om op afstand te werken
Hoe u zich kunt voorbereiden op uw salarisonderhandelingen?
Er zijn veel manieren om je aanstaande salarisonderhandelingen voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je effectief om een hogere vergoeding kunt vragen en een compromis kunt sluiten met je werkgever. Hier zijn een aantal stappen om u voor te bereiden op een salarisonderhandeling:
- Bereken uw waarde
- Onderzoek de markt
- Bereid uw redenen voor
- Oefen je onderhandelingspraatje
- Leg uw werk gerelateerde uitgaven uit
- Flexibel zijn
- Wees niet bang om weg te lopen
- Bedank de werkgever
Bereken uw waarde
Je eigen waarde kennen is de belangrijkste stap om met je werkgever tot een beter salaris te komen. U moet weten hoeveel u een werkgever kunt bieden. Hoeveel u moet worden betaald, hangt meestal af van verschillende factoren, waaronder uw:
- Jarenlange ervaring in de branche
- Jarenlange relevante ervaring in de functie of een vergelijkbare functie
- Hoeveelheid leiderschapservaring
- Opleidings-, opleidings- en andere kwalificaties
Bepaal hoeveel relevante ervaring u heeft en welke basis- en gevorderde kwalificaties u bezit om uw algemene werkgelegenheidsniveau te begrijpen. Zo kan iemand met vijf jaar ervaring in de branche en een diploma in een relevant vakgebied beter een hoger salaris vragen dan een instap kandidaat met hetzelfde diploma maar die nog geen ervaring heeft opgedaan. In dit geval kan de ervaring waardevoller zijn voor het bedrijf en in ruil daarvoor waarschijnlijk eerder die ervaring compenseren.
Onderzoek de markt
Blader door vergelijkbare functies in de branche en bekijk wat andere bedrijven deze werknemers betalen. Zorg ervoor dat u ook de kwalificaties en ervaring die voor deze functies vereist zijn, vergelijkt met uw eigen kwalificaties om er zeker van te zijn dat ze echt vergelijkbaar zijn. Als u bijvoorbeeld solliciteert naar een marketingmanager op middenniveau bekleedt, kunt u de salarissen van anderen in de functie met vergelijkbare jaren ervaring, opleidingsniveau, geografische locatie en bedrijfstype bekijken om te zien in welke mate uw salaris valt.
Als u het marktgemiddelde kent, kunt u onderhandelen over een competitief salaris, dat voldoet aan of hoger is dan het marktgemiddelde. Als u onderhandelt om binnen het bereik te blijven, kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke vergoeding krijgt, omdat een werkgever soms niet weet dat hij onder het nationale gemiddelde betaalt en zijn salaris graag verhoogt als u dit onder hun aandacht brengt. Onderhandelen aan de bovenkant van het assortiment laat zien dat u denkt dat u uitzonderlijk gekwalificeerd bent voor de functie en meer te bieden heeft dan andere kandidaten.
Bereid uw redenen voor
Voordat u de onderhandelingsfase met een werkgever ingaat, moet u een nauwkeurig plan van aanpak hebben en bereid zijn om elk argument dat u geeft voor een beter salaris te rechtvaardigen. Bereid uw redenen tot in detail voor en geef voorbeelden om uw claims te staven.
Als u bijvoorbeeld beweert dat u een hoger salaris zou moeten hebben vanwege het succes dat u in het verleden aan vergelijkbare bedrijven hebt gegeven, wees dan bereid om in detail in te gaan op de projecten waaraan u heeft gewerkt, waarom ze zo succesvol waren en hoe u waarde voor het project en het bedrijf. Als u denkt dat uw werk het bedrijf op de een of andere manier heeft verbeterd, verstrek dan gegevens om dit onder de aandacht te brengen, zoals verkoopstijgingen die verband houden met uw werk als verkoopvertegenwoordiger of verbeterde klanttevredenheid met betrekking tot uw werk bij het beheren van klantaccounts.
Oefen je onderhandelingspraatje
Organiseer de redenen, rechtvaardigingen en ondersteunend bewijs voor uw salarisaanvraag in een samenhangende pitch die u kunt oefenen voordat u deze aan uw werkgever presenteert. Oefen voor uw vergadering of oproep uw pitch met een vriend of collega en loop er zelf doorheen wanneer u een paar vrije momenten heeft.
Overweeg om verschillende scenario’s en uitkomsten te oefenen, zoals mogelijke weerleggingen, vragen of onderhandelingsaanbiedingen van uw werkgever. Wat moet u bijvoorbeeld zeggen als uw werkgever vraagt hoeveel waarde u denkt bij te dragen aan het team? Wat moet u zeggen als uw werkgever extra vakantie aanbiedt in plaats van extra loon?
Geef een toelichting op uw werk gerelateerde uitgaven
Naast uw kwalificaties kunt u ook uitleg geven over eventuele kosten die u maakt voor reizen, voorraden of andere werk gerelateerde zaken. Misschien woon ver vanaf de bedrijfslocatie en moet je verder reizen dan andere werknemers om aan het werk te gaan. Een deel van je pitch kan inhouden dat je om meer geld vraagt om die kosten te compenseren. Hoewel dit kan leiden tot een salarisverhoging, kan het naast – of in plaats van – een loonsverhoging ook leiden tot een reisvergoeding, woon-werkverkeerpas of toegang tot een bedrijfswagen. U kunt ook een gesprek beginnen over mogelijkheden voor werken op afstand.
Wees flexibel
Flexibel zijn tijdens uw salarisonderhandelingen, betekent bereid zijn om samen met uw werkgever een oplossing of compromis te vinden. Een werkgever kan je een ander salarispakket aanbieden met meer vakantiegeld of geschiktere werktijden als hij het bedrag dat je krijgt betaald niet direct kan verhogen. Bepaal welke waarde deze andere opties u bieden die net zo voordelig kunnen zijn als een loonsverhoging. Meer vrije tijd om met uw gezin door te brengen of mogelijkheden om thuis te werken is op de lange termijn misschien beter voor u dan hetzelfde aantal uren werken voor iets meer geld.
Wees niet bang om weg te lopen
Uw werkgever is misschien niet in de positie om meer geld aan te bieden, en de alternatieven die ze hebben aangeboden, zijn misschien niet genoeg voor u. In dit geval moet u misschien overwegen om de onderhandelingen te verlaten als de aanbieding niet aan uw behoeften of kwalificaties voldoet. Voordat je wegloopt, moet je ervoor zorgen dat je alle verschillende wegen hebt geprobeerd, zoals meer vakantietijd vragen of flexibele werktijden vragen.
U kunt de onderhandelingen ook pauzeren en op een andere datum en tijd terugkomen op het gesprek nadat elke partij de kans heeft gehad om alles wat gepresenteerd wordt volledig te overwegen. Deze optie is misschien het beste als bepaalde delen van het aanbod werken, maar andere elementen niet.
Bedank de werkgever
Of de onderhandeling nu succesvol is – waarbij u en de werkgever een compromis sluiten over een verbeterd beloningspakket – of niet succesvol – waarbij u nee moet zeggen tegen het definitieve bod, spreek uw dank uit voor de tijd van uw werkgever. Deze professionele beleefdheid kan respect tonen jegens uw werkgever en een positieve werkrelatie onderhouden, ongeacht de uitkomst.