Interview vraag: “Vertel me wat over jezelf”

Interview vraag: “Vertel me wat over jezelf”

Open vragen zoals ‘Vertel me over jezelf’ worden vaak aan het begin van interviews gesteld om het gesprek op gang te brengen. Andere voorbeelden zijn onder meer ‘Laat me je cv doorlopen’, ‘Vertel me iets over jezelf dat niet op je cv staat’ en ‘Hoe zou je jezelf omschrijven?’ Het is normaal om door dit soort vragen te worden geworpen: ze zijn dubbelzinnig en het kan moeilijk zijn om te bepalen wat de interviewer echt wil weten. Maar er is een mogelijkheid voor u in die dubbelzinnigheid – uw interviewer staat u toe te kiezen hoe u wilt reageren.

In dit artikel vindt u tips over wat u in uw antwoord moet vermijden, hoe u uw antwoord kunt structureren en hoe u aan de slag kunt gaan. Aan het eind is er een voorbeeldantwoord.

Beantwoorden van de interviewvraag ‘Vertel me over jezelf’: wat je niet moet doen

Bij het beantwoorden van de interviewvraag ‘Vertel eens over jezelf’ staan ​​een paar belangrijke tips over wat je moet vermijden. Als u niet voorbereid bent, bestaat het risico dat uw antwoord onoverzichtelijk en onsamenhangend wordt. Dit kan uw kans op de functie ondermijnen. Hier zijn een paar dingen die u moet onthouden wanneer u begint met het maken van een script voor uw antwoord:

Vermijd het vermelden van persoonlijke informatie zoals burgerlijke staat, kinderen, politieke of religieuze voorkeuren, enz. Dit kunnen zeer gevoelige onderwerpen zijn die tegen u als kandidaat kunnen werken, om nog maar te zwijgen van het feit dat dergelijke details geen factoren mogen zijn voor de werkgever bij het bepalen van uw vermogen om voer de klus uit.

Noem geen meerdere, vage sterke punten zonder ondersteunende voorbeelden. In plaats daarvan wilt u misschien twee of drie kwaliteiten over uzelf kiezen. Ondersteun elk met korte, gepolijste verhalen die kunnen worden ondersteund door uw werkervaring.

Vat uw cv niet woord voor woord samen. Bespreek in plaats daarvan de belangrijkste punten die relevant zijn voor de functie.

Haast u niet in gesprekken over wat u zoekt in de functie of hoe het bedrijf u kan helpen – bewaar dergelijke onderwerpen voor de laatste fasen van het sollicitatieproces wanneer ze u als kandidaat ‘verkocht’ krijgen en u het meer heeft over een hefboomwerking.

Hoe u reageert op de ‘Vertel eens over uzelf’-vraag kan de toon zetten voor de rest van het interview. Over het algemeen wil je, als je je antwoord oefent, een geweldig verhaal over jezelf vertellen dat je in niet meer dan twee minuten kunt delen. Doe in uw reactie het volgende:

Noem ervaringen uit het verleden en bewezen successen, aangezien deze specifiek betrekking hebben op de functie. Begin met het opnieuw lezen van de functiebeschrijving. Let op de vereiste vaardigheden die u bezit en identificeer recente verhalen die aantonen dat u die vaardigheden bezit. Idealiter spreekt u voornamelijk uit recente beroepservaring; vrijwilligerswerk kan echter ook uw verhaal ondersteunen en tegelijkertijd blijk geven van betrokkenheid bij uw gemeenschap.

Bedenk hoe uw huidige baan zich verhoudt tot de baan waarnaar u solliciteert. Is het een hogere rol? Zo ja, leg dan uit hoe u in uw huidige functie meer verantwoordelijkheden op zich neemt. Als u een zijwaartse overgang maakt naar een functie met andere vaardigheden, beschrijf dan hoe uw huidige vaardigheden zich vertalen naar de nieuwe functie.

Concentreer u op sterke punten en capaciteiten die u kunt ondersteunen met voorbeelden. Wanneer u begint met het maken van het script van elk voorbeeld, concentreer u dan op details en resultaten die u indien mogelijk kunt kwantificeren. Als u bijvoorbeeld beweert dat u “verbeterde klantenservice” heeft, heeft dit minder impact dan “een toename van de respons op de klantenservice met 10-15% per kwartaal”. Als u niet over de exacte informatie beschikt, schat dan een realistische waarde.

Benadruk een beetje van je persoonlijkheid om het ijs te breken. Omdat de interviewvraag ‘Vertel me over jezelf’ gaat over het leren kennen van jou, is het een goed idee om je persoonlijkheid met je interviewer te delen, maar geen persoonlijke details. Misschien wil je in het kort hobby’s noemen die intellectuele ontwikkeling en/ of betrokkenheid van de gemeenschap laten zien (bijv. Lezen, muziek, sportcompetitie, vrijwilligerswerk) of hobby’s die persoonlijke discipline en prestatie laten zien (bijv. Een nieuwe vaardigheid leren, trainen voor een halve marathon) . Het bespreken van persoonlijke interesses is een goede manier om uw antwoord af te ronden met behoud van een professionele toon.

Aan de slag: Voorbereiding op de interviewvraag “Vertel me over jezelf”

Soms – zelfs wetende dat u moet vermijden om persoonlijke informatie te behandelen en dat uw antwoord op “Vertel me over uzelf” of soortgelijke open vragen zorgvuldig moet worden gepland – kan het moeilijk zijn om aan de slag te gaan. Om u op het goede spoor te houden, zijn hier een paar vragen die u kunt stellen terwijl u brainstormt over manieren om te reageren en uw antwoord te structureren:

Welke kwaliteiten maken jou geschikt voor deze functie? Bedenk wat jou onderscheidt als sollicitant voor deze functie. Misschien is het uw jarenlange ervaring of een zeer gewenste specialisatie, training of technische vaardigheden. Bekijk de functiebeschrijving nauwkeurig en merk op hoe u de vereisten overtreft.

Waarom ben je geïnteresseerd in de functie? Bedenk waarom deze functie u aanspreekt, hoe deze past in uw grotere carrièredoelen en waarom u denkt dat dit de beste volgende stap is.

Waarom ben je geïnteresseerd in het bedrijf of de branche? Nadat u tijd heeft besteed aan onderzoek naar het bedrijf en de branche, zou u een beter idee moeten hebben van de missie, doelen en trends die van invloed zijn op de branche. Komen deze overeen met de professionele doelen die u voor uzelf heeft gesteld? Wat vind je leuk en respecteer je aan het bedrijf als geheel? Wat vind je opwindend aan de toekomst van de branche? Verbind, terwijl u begint met het opbouwen van uw verhaal, overeenkomsten tussen uw professionele doelen, de toekomstvisie van het bedrijf en branchetrends die volgens u bijzonder belangrijk zijn.

Met al het bovenstaande in gedachten, vraag jezelf dan af: wat is een positieve eigenschap of eigenschap die ik al heel lang heb en die mij goed van pas zal komen in deze rol? Hebben vrienden of collega’s u bijvoorbeeld beschreven als bijzonder georganiseerd? Nieuwsgierig? Ondernemend? Genereus? Denk na over hoe u lang aan uzelf heeft gedacht of hoe anderen u hebben gezien. Denk dan eens aan recente voorbeelden uit uw leven waarin u die eigenschap belichaamde.

Voorbeeld ‘Vertel me over jezelf’-reactie

Soms kan het nuttig zijn om een ​​voorbeeld te zien, hoewel de reactie van elk persoon op ‘Vertel eens over jezelf’ anders zal zijn. Hieronder staat een kort script dat laat zien hoe deze vraag iemands sterke punten kan benadrukken, ondersteund door succesvolle resultaten in iets minder dan twee minuten:

Ik begon mijn carrière in Retail management, maar een paar jaar geleden werd ik aangetrokken door de zorg. Ik ben altijd bedreven geweest in het samenbrengen van mensen en het werken aan gemeenschappelijke doelen. Mijn ervaring met het leiden van teams en het beheren van winkels bracht me ertoe om administratie te overwegen, en ik heb de afgelopen vier jaar een carrière opgebouwd als gezondheidsbeheerder.

In mijn huidige functie bij XYZ Medical Center is de efficiëntie van het kantoor een persoonlijke focus geweest, vooral als het gaat om de uitkomsten van de patiënt. Ik stel en overzie doelen met betrekking tot afdelingsbudget en patiëntvolume. Vorig jaar heb ik samen met onze IT-afdeling een communicatiesysteem geïmplementeerd voor het plannen van procedures en protocollen om ervoor te zorgen dat alle afdelingen te allen tijde over voldoende personeel beschikken. Met ons nieuwe online planningsportaal hebben we de communicatie-efficiëntie met 20% verhoogd. Om op de hoogte te blijven van hun voortdurende zorgen, houd ik regelmatig bijeenkomsten met artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel. In mijn rol leid ik ook de marketing- en advertentie-inspanningen namens het Centrum. Ik heb echt genoten van dat deel van mijn werk en ik ben vooral geïnteresseerd in het overbrengen van de ervaring die ik heb opgedaan en mijn toewijding aan efficiëntie naar het team van ABC Health. Buiten het kantoor ben ik een fervent lezer en hou ik van wandelen. In het weekend kun je me misschien vinden in de plaatselijke boekhandel of wandelpaden in de omgeving.

In principe kan “Vertel me over uzelf” ook worden gevraagd als: “Wat wilt u dat de interviewer zich over u herinnert?” Door deze openingsvraag effectief te beantwoorden, krijgt u de kracht om een ​​goede eerste indruk te maken en de rest van het interview in uw voordeel te structureren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie