Universele regels voor het schrijven van uw cv.

Universele regels voor het schrijven van uw cv. 

Voor drukke rekruteringsmanagers geeft je cv een momentopname van je carrière en is vaak de bepalende factor bij het al dan niet krijgen van een sollicitatiegesprek. Als het zoeken naar een baan een reis is, is een geweldig cv je paspoort.

De fundamentele principes van het schrijven van cv’s zijn generaties lang constant gebleven, maar door evoluerende technologieën vinden meer aspecten van de sollicitatie- en wervingsprocessen online plaats dan ooit tevoren. Het is aan jou om op de hoogte te blijven van moderne best praktijken en je cv echt voor je aan het werk te zetten.

Als u zich klaarmaakt voor uw volgende carrièrestap, houd dan deze universele regels in gedachten terwijl u uw cv maakt of bijwerkt.

Behandel alle basisprincipes

Het doel van een cv is om uw relevante vaardigheden en prestaties zo goed mogelijk weer te geven, en er zijn verschillende manieren om dat met succes te doen. Dat gezegd hebbende, vereist elk cv deze basiselementen:

Contactgegevens. 

Uw volledige naam, de stad waar u woont, uw e-mailadres en telefoonnummer. Omdat deze persoonlijke informatie gevoelig is, moet u voorzichtig zijn met wie u uw cv deelt. Lees deze richtlijnen voor een veilige zoektocht naar een baan om uzelf te beschermen.

Relevante vaardigheden die betrekking hebben op de functie. 

Gebruik enkele van de woorden in de vacature, op voorwaarde dat u over die vaardigheden beschikt. Begin uw lijst met de belangrijkste vaardigheden. Vermeld uw beheersingsniveau (bijvoorbeeld “voldoende beheersing Spaanse taal” of “bekend met Microsoft Excel” versus “vloeiend Spaans” of “expert in Microsoft Excel”).

Relevante werk- en vrijwilligerservaring.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun ervaring op te sommen, te beginnen met hun meest recente baan. Voeg de meest relevante informatie uit uw vorige banen toe; het is prima om enkele details weg te laten als ze geen verband houden met de baan waarop u nu solliciteert. Concentreer u op het vermelden van prestaties in plaats van op taken.

Relevante educatieve graden of certificeringen. 

U kunt ook een idee krijgen van de interne taal die binnen een bepaalde branche of bedrijf wordt gebruikt. Misschien heb je ervaring die niet direct gerelateerd is, maar nog steeds zeer relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert, en die wil je opnemen in je cv. Het cv van iemand anders kan een vergelijkbare geschiedenis bevatten en een voorbeeld bieden van hoe deze ervaring op een boeiende manier kan worden vormgegeven.

Gebruik zo min mogelijk woorden

Werkgevers moeten uw werkervaring snel begrijpen. Formatteer uw ervaring als een lijst met korte, scanbare uitspraken, in plaats van compacte alinea’s uit te schrijven. Bijvoorbeeld:

Te langdradig: Toegepaste deskundige budgetbeheervaardigheden om een ​​vermindering van 20% van de afdelingsuitgaven te bereiken door ijverig onderzoek, waarbij aanzienlijke inefficiënties worden geïdentificeerd.

Beknopter: 20% kostenbesparing op afdelingsniveau door inefficiënties te elimineren.

Cv’s kunnen in lengte variëren. Het belangrijkste is om relevante informatie in een gemakkelijk te scannen formaat te presenteren, zodat degene die je cv leest meteen kan zien hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij hun vereisten. Als u niet kunt beslissen wat essentieel is, vraag uzelf dan af of wat u opneemt relevant is voor wat de werkgever vraagt ​​in de functieomschrijving.

Het is ook belangrijk om na te denken over het soort werk waarvoor u echt ingehuurd wilt worden. Met andere woorden: neem geen eerdere ervaringen op voor taken die u niet graag doet. Bewaar de ervaringen waarop u wilt blijven voortbouwen en sluit aan bij wat de werkgever zoekt – dit voldoet aan de definitie van essentiële informatie die u op uw cv moet opnemen.

Kwantificeer uw prestaties waar mogelijk

Cijfers en gegevens brengen uw werkervaring tot leven en helpen rekruteringsmanagers een voorstelling te maken van de mogelijke impact die u op hun organisatie zou kunnen hebben. Maak indien mogelijk een back-up van uw prestaties met echte gegevens om uw geloofwaardigheid te vergroten en informatieve details aan uw cv toe te voegen. Bijvoorbeeld:

Ongekwantificeerd: verbeterde leadgeneratie door middel van strategische contentmarketinginitiatieven.

Gekwantificeerd: 180% jaar-op-jaar leidende groei gerealiseerd door strategische contentmarketinginitiatieven.

Gebruik trefwoorden die werkgevers gebruiken in hun functieomschrijvingen

Wervingsmanagers willen ervoor zorgen dat u hun taal spreekt en het jargon van hun branche kent. Wanneer ze hun eigen zoekwoorden in hun cv terug spiegelen, versterkt dit het idee dat u een sterke kandidaat bent voor de functie. 

Meerdere keren proeflezen om typefouten en spelfouten op te sporenHelaas is een enkele typografische of spelfout soms voldoende om uw cv al vroeg weg te gooien. Bekijk uw cv meerdere keren en voer een grondige regel voor regel, woord voor woord spellingscheck uit. Het kan ook nuttig zijn om het op papier af te drukken en elke regel met een pen te volgen terwijl u het leest. Inhoud achterwaarts lezen – hoe lastig en tijdrovend het ook is – is een geweldige manier om kleine fouten op te sporen die u anders misschien zou missen. En een perspectief van buitenaf is altijd een goed idee. Vraag een vriend, mentor of familielid om uw cv voor u te bekijken voordat u het bij werkgevers indient.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie