Hoe vind je vrijwilligerswerk?

Hoe vind je vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk vinden is een manier om uw vaardigheden te verbeteren en vooruit te komen in uw carrière. Ongeacht de branche waarin u zich bevindt, zijn er veel mogelijkheden waar u mensen kunt helpen. Het enige dat u hoeft te doen, is degene kiezen die het beste bij uw interesses en carrièredoelen past. In dit artikel bespreken we de rol van vrijwilliger, de voordelen van vrijwilligerswerk en de stappen die je moet nemen bij het zoeken naar het perfecte vrijwilligerswerk.

Wat is een vrijwilliger?

Vrijwilligers zijn individuen die gewillig hun tijd aanbieden om een ​​taak uit te voeren zonder compensatie of sociale voordelen. Ze doen het vrijelijk ten behoeve van wie ze werken, zoals hun bedrijf of lokale gemeenschap.

Vrijwilligers werken in veel bedrijfstakken, waaronder dierenasielen, nationale parken, politieke campagnes, lokale bibliotheken, bedrijven of organisaties. Hun taken variëren afhankelijk van de branche waarin ze zich bevinden en de locatie, maar enkele veelvoorkomende taken zijn onder meer het houden van enquêtes, het beantwoorden van telefoontjes, het bouwen van huizen en het uitdelen van maaltijden aan minder bedeelden.

Vrijwilligers zijn vaak studenten, aangezien vrijwilligerswerk een van de vereisten is om toegelaten te worden tot een universiteit. Desalniettemin kunnen andere professionals zich ook aanmelden om hun gemeenschap te helpen of om hun expertise of vaardigheden op een specifiek gebied te verbeteren.

Voordelen van vrijwilligerswerk

Hoewel u geen vergoeding krijgt voor vrijwilligerswerk, heeft het veel andere voordelen. Het schenken van uw energie, tijd en mogelijk middelen kan voor u net zo lonend zijn als voor de mensen die u helpt. Hier zijn een paar manieren waarop vrijwilligerswerk u positief kan beïnvloeden:

Verhoog het gevoel van eigenwaarde

Uit je comfortzone stappen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, is de beste manier om je zelfrespect te vergroten. Vrijwilligerswerk helpt je gevoel van trots te vergroten, waardoor je zelfrespect toeneemt. Als u zich vrijwillig aanmeldt en waardering krijgt van andere mensen, kunt u zich mentaal en emotioneel beter voelen.

Nieuwe mensen ontmoeten

Als je deel uitmaakt van een groep met een gemeenschappelijk doel, kun je relaties opbouwen met vreemden die je leven kunnen veranderen. Vrijwilligerswerk gaat over het helpen van anderen of de gemeenschap, wat betekent dat je zinvolle relaties met andere mensen opbouwt en je sociale interacties vergroot.

Verwerf een breder begrip van andere manieren van leven

Door als vrijwilliger te werken, kom je misschien in een deel van je gemeenschap waar je nog nooit eerder bent geweest. Door vrijwilligerswerk te doen, kunt u personen op uw sociale netwerk betrekken die u anders niet zou ontmoeten. Het zal ook belangrijke sociale vaardigheden zoals teamwerk en empathie vergroten en het bewustzijn vergroten van de problemen waarmee andere mensen worden geconfronteerd.

Verbeter uw carrière

Werken als vrijwilliger biedt je vaardigheden die je tijdens je loopbaanontwikkeling kunt gebruiken. Als je een nieuw carrière pad wilt volgen, kun je door vrijwilligerswerk op dat nieuwe vakgebied de kennis en vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt. Als je vrijwilligerswerkervaring hebt om op te nemen in je cv, onderscheid je je van andere sollicitanten die niet de tijd nemen om iets terug te doen voor de gemeenschap. Vrijwilligerswerk benadrukt je vastberadenheid, passie en karakter.

Stress verminderen

Vrijwilligerswerk biedt ook veel gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van stress. Een zinvolle tijd doorbrengen met andere mensen kan stress verminderen, wat zich vertaalt in verschillende fysieke gezondheidsvoordelen. Als u uw aandacht aan anderen schenkt, leidt u uw aandacht af van uw eigen zorgen en problemen. Het kan ook uw stress in het juiste perspectief plaatsen en kan u helpen om u dankbaarder te voelen in uw dagelijkse leven.

Hoe u vrijwilligerswerk kunt vinden

Zoek een functie die bij u past om het meeste uit uw vrijwilligerservaring te halen. Overweeg de volgende stappen bij het zoeken naar waardevol vrijwilligerswerk:

Bepaal uw doelen

Bepaal wat uw redenen voor vrijwilligerswerk zijn en selecteer een vrijwilligersprogramma dat aansluit bij uw interesses en waarmee u de lange termijn doelen kunt nastreven die u voor uzelf heeft gesteld. Denk aan uw huidige baan en welke vaardigheden u zou willen versterken of ontwikkelen. Overweeg of er een specifieke vaardigheid is die u wilt verbeteren of dat u ergens ervaring mee moet opdoen om uw beoogde carrière voort te zetten. Als je eenmaal precies weet wat je uit je vrijwilligerservaring wilt halen, wordt het gemakkelijker om een ​​programma te kiezen dat aan je behoeften voldoet en je helpt je carrière vooruit te helpen.

Evalueer uw vaardigheden

Bedenk wat u te bieden heeft, zowel emotioneel als praktisch. Door te bepalen welke vaardigheden u wilt gebruiken, kunt u de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk beperken tot degene die het beste bij u passen. Als u bijvoorbeeld goed bent in het werken met mensen, overweeg dan een gezelschap of mentorrol te vervullen, en als u een goede organisator bent, zoekt u misschien een rol in liefdadigheidsevenementen en fondsenwerving.

Het vinden van mogelijkheden voor vrijwilligerswerk die passen bij uw specifieke vaardigheden, zal u en anderen helpen om meer uit uw werk te halen. Houd er echter rekening mee dat, ongeacht uw vaardigheden of specialisatie, alle vrijwilligersrollen inspanning, vastberadenheid en toewijding vereisen, dus zorg ervoor dat deze vaardigheden naar voren komen in elke sollicitatie die u doet.

Wees realistisch over uw beschikbaarheid

Bepaal hoeveel tijd u kunt besteden. Overweeg of u beschikbaar bent voor een korte of lange termijn. Als je momenteel niet druk bent met werk en je bereid bent 30 tot 40 uur per week te doneren aan vrijwilligersprogramma’s, heb je misschien meer kansen dan wanneer je maar een of twee uur per maand zou kunnen besteden. Als u echter een paar keer per maand of slechts één keer iets wilt doen, zijn er nog steeds manieren om mee te doen. Veel organisaties bieden flexibel vrijwilligerswerk aan en stellen je in staat om nacht-, avond- en parttime vrijwilligerswerk te doen. Het komt allemaal neer op het aanpassen van uw zoekopdracht aan uw schema en het vinden van vrijwilligerswerk dat in uw schema past.

Vind onlinemogelijkheden voor vrijwilligerswerk

Veel goede doelen en organisaties staan ​​te popelen om vrijwilligers te werven, maar als u net begint, wilt u weten waar u moet zoeken om de mogelijkheden te zien die voor u beschikbaar zijn. Gelukkig zijn er websites en online platforms die u kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Of u nu een professional bent die uw expertise of vaardigheden hoopt toe te passen op vrijwilligerswerk of een jonge persoon die zinvolle actie wil ondernemen op basis van uw tijdsvoorkeur en passies; u kunt online zoeken naar een vrijwilligerskans die het beste bij uw vaardigheden en interesses past.

Zoek persoonlijk mogelijkheden voor vrijwilligerswerk

Sommige organisaties adverteren of plaatsen vrijwilligerswerk niet online, maar dit betekent niet dat u er niet bij betrokken kunt raken. Hier zijn een paar manieren om persoonlijk vrijwilligerswerk te vinden:

Neem contact op met uw plaatselijke scholen voor mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Er zijn waarschijnlijk veel studentenorganisaties rond vrijwilligerswerk waar je informatie van kunt krijgen of waar je naar kunt kijken.

Kijk of uw plaatselijke museum of bibliotheek hulp nodig heeft. Deze instellingen zijn misschien op zoek naar doorlopende vrijwilligers die hen kunnen helpen bij het organiseren van speciale evenementen of het voltooien van reguliere taken gedurende elke week.

Neem contact op met uw plaatselijke recreatieve sportteams. Competitieteams zoeken soms hulp van ouders, studenten, tieners en oudere kinderen.

Dien op plaatsen van aanbidding. Moskeeën, synagogen of kerken in uw omgeving hebben mogelijk vrijwilligers nodig voor een verscheidenheid aan programma’s, waaronder zondagsschool en naschoolse opvang.

Informeer naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij vrijwilligerscentra. U kunt contact opnemen met de Nationale Raad voor Vrijwilligersorganisaties (NCVO) en vragen stellen over mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in uw regio.

Controleer prikborden. Zoek naar recreatiecentra, restaurants en lokale winkels die mogelijk prikborden hebben voor vrijwilligerswerk in uw omgeving.

Doe vrijwilligerswerk bij uw plaatselijke Rode Kruisafdeling. Het meeste werk van Rode Kruis wordt gedaan door vrijwilligers, dus het schenken van uw tijd en moeite aan deze non-profitorganisatie kan een impact hebben op uw gemeenschap.

Zoek naar gevestigde organisaties in uw interessegebied. Overweeg oorzaken zoals het opruimen van het milieu, dierenverzorging en ouderenzorg en andere die worden uitgevoerd met de hulp van vrijwilligers en zoek naar organisaties in uw omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie