Wat zijn persoonlijke kwaliteiten?

Wat zijn persoonlijke kwaliteiten?

Persoonlijke kwaliteiten vormen en weerspiegelen wie je bent. Bij het zoeken naar banen is het belangrijk om de persoonlijke kwaliteiten en waarde die werkgevers zoeken te begrijpen. In dit artikel bespreken we wat persoonlijke kwaliteiten zijn, hoe je de jouwe kunt identificeren en welke topkwaliteiten werkgevers willen.

Verschillen tussen persoonlijke kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden

Persoonlijke kwaliteiten verwijzen naar persoonlijke kenmerken of attributen. Voorbeelden van persoonlijkheden zijn:

 • Eerlijkheid
 • Sympathie
 • Behulpzaamheid
 • Oprechtheid

Persoonlijke vaardigheden zijn de capaciteiten die u bezit. Er zijn twee soorten persoonlijke vaardigheden: Harde of technische vaardigheden en zachte vaardigheden.

 • Harde vaardigheden zijn tastbare vaardigheden waarover u beschikt, zoals het vermogen om een ​​tweede taal te coderen of te spreken. 
 • Zachte vaardigheden zijn vergelijkbaar met persoonlijke kwaliteiten omdat ze betrekking hebben op wie je bent, maar ze zijn meer een toepassing van je persoonlijke kwaliteiten. 

Voorbeelden van persoonlijke zachte vaardigheden zijn:

 • Probleemoplossend
 • Creatief denkend
 • Interpersoonlijke vaardigheden
 • Leiderschapsvaardigheden

Waarom persoonlijke kwaliteiten toevoegen aan een cv?

Door persoonlijke kwaliteiten op je cv te zetten, vertel je de werkgever meer over jezelf, je ervaring en hoe je je onderscheidt van andere kandidaten. Werkgevers zoeken vaak naar een bepaald persoonlijkheidstype voor banen, en door uw persoonlijke kwaliteiten te bespreken, blijkt dat u wellicht de meest geschikte kandidaat voor de functie bent.

Je kunt op verschillende manieren persoonlijke kwaliteiten aan je cv toevoegen. Een mogelijkheid is om een ​​sectie te maken met de specifieke kwaliteiten. Een andere manier is om voorbeelden te geven van uw eerdere baan en prestaties waarbij deze vaardigheden of kwaliteiten zijn betrokken.

12 voorbeelden van persoonlijke kwaliteiten

Werkgevers zoeken mogelijk naar verschillende persoonlijke kwaliteiten, afhankelijk van de branche waarin ze actief zijn of de functieverantwoordelijkheden. Een recruiter die bijvoorbeeld een verkoopfunctie aanneemt, zoekt misschien iemand die overtuigend en volhardend is. Er zijn echter enkele universele kwaliteiten die bijna alle werkgevers van kandidaten verlangen.

Hier zijn enkele topvoorbeelden van persoonlijke kwaliteiten waar werkgevers naar op zoek zijn:

Enthousiasme

Werkgevers zoeken mensen die enthousiast zijn over de mogelijkheid om voor de organisatie te werken. Als u gepassioneerd en enthousiast bent over uw werk, bent u wellicht meer betrokken en boekt u betere resultaten. Uw enthousiasme over uw werk kan ook uw collega’s inspireren en het algemene moreel op uw werkplek verbeteren.

Gewetensvolheid

Gewetensvolheid kan een werkgever vertellen hoe serieus u uw werk neemt, hoe trots u op een goed uitgevoerde taak bent en uw inzet voor uw functie. Gewetensvol zijn kan ook betekenen dat u over sterke organisatievaardigheden beschikt en over het vermogen om u te concentreren.

Motivatie

Werkgevers willen iemand op wie ze kunnen vertrouwen om instructies op te nemen en hun werk te doen zonder dat ze vaak aan de taak worden herinnerd. Zelfgemotiveerd zijn toont aan dat u in staat bent om uw werk effectief en efficiënt uit te voeren. Initiatief nemen bij het voltooien van bepaalde projecten of taken kan uw toewijding aan uw baan versterken of leiderschapsvaardigheden aan het licht brengen die u in de toekomst kunnen helpen.

Ambitie

Ambitie hebben toon je betrokkenheid bij en enthousiasme over je carrière. Als ambitieus persoon ben je misschien doelgericht met een sterk verlangen om te slagen in je carrière, en je kunt constant streven naar nieuwe gebieden van succes. Dit vooruitzicht prikkelt werkgevers vaak, en zij willen misschien helpen bij het ontwikkelen van uw talent en succes.

Vertrouwen

Laat toekomstige werkgevers zien dat u weet welke waarde u aan hun bedrijf kunt toevoegen. Praktische voorbeelden van uw eerdere prestaties kunnen uw vertrouwen ondersteunen en uw capaciteiten verder bewijzen.

Je bent bijvoorbeeld grafisch ontwerper bij een marketingbureau met een passie voor en kennis van de psychologie van verschillende kleuren. Uw collega zegt dat een advertentie voor een klant ondermaats presteert, en u merkt dat de kleur niet de kleur is waar mensen goed op reageren. Op basis van uw aanbeveling veranderen ze alleen de kleur van de advertentie en verbetert de klantbetrokkenheid bij deze advertentie.

Nederigheid

Nederig zijn op het werk kan betekenen dat u de verantwoordelijkheid neemt voor eventuele fouten, uw kansen op verbetering erkennen en erkennen hoe het harde werk van anderen bijdraagt ​​aan uw succes. Een goede manier om aan te tonen dat u nederig bent over uw cv of tijdens het sollicitatiegesprek, is door uw eerdere prestaties op een eerlijke manier te bespreken die uw succes benadrukt zonder opscheppen.

Eerlijkheid

Eerlijkheid is belangrijk, zowel bij het solliciteren als bij het betreden van de werkplek. Als u solliciteert, moet u uw kwalificaties en vaardigheden niet overdrijven. Oefen eerlijkheid op de werkplek door eigenaar te worden van uw werk en om hulp te vragen wanneer u die nodig heeft. Als je vragen stelt, toon je een gretigheid om te groeien en nieuwe vaardigheden te leren.

Flexibiliteit

Flexibiliteit op de werkplek houdt ook in dat je openstaat en bereid bent om nieuwe dingen te proberen. Laat werkgevers zien dat u zich kunt aanpassen aan de natuurlijke uitdagingen die zich voordoen met een positieve houding en openheid om te helpen hoe u kunt. Als de manager van uw afdeling bijvoorbeeld ontslag neemt, vraag dan een lid van het senior management hoe u kunt helpen bij het zoeken naar een vervangende manager. Wees flexibel als ze u vragen om meer projecten aan uw werklast toe te voegen of verantwoordelijkheden op zich te nemen die u voorheen niet zou hebben.

Betrouwbaarheid

Werkgevers willen dat iemand die ze kunnen vertrouwen elke dag opduikt en zijn werk goed doet. Probeer elke dag op tijd op het werk te komen en behoud een consistent productiviteitsniveau. De meeste werkgevers hebben begrip voor persoonlijke noodsituaties of normale ongemakken, zoals onverwacht verkeer. Een telefoontje of e-mail naar uw manager om hen te waarschuwen dat u te laat komt en om een ​​schatting te geven van wanneer u op kantoor zult zijn, toont aan dat u betrouwbaar bent.

Creativiteit

Creativiteit op de werkplek is belangrijk, zelfs als u niet in een traditioneel creatief vakgebied werkt. Deze persoonlijke kwaliteit toont uw bereidheid om elke optie of mogelijkheid te verkennen om de beste oplossing te ontdekken. Creatief denken stelt u in staat om problemen met nieuwe oplossingen te benaderen, en u kunt uw bedrijf aanmoedigen om iets te proberen wat ze nog niet eerder hebben gedaan.

Positiviteit

Uw werkhouding heeft invloed op uw eigen werkprestaties en die van uw collega’s. Door een positieve houding aan te nemen op het werk, kunt u uw werk effectiever doen, samenwerking stimuleren, uw team versterken en uw werkplek aangenamer maken. Uw positiviteit weerspiegelt ook uw enthousiasme over uw werk en uw verlangen om het goed te doen.

Loyaliteit

Werkgevers waarderen werknemers die zich inzetten voor het succes van het bedrijf. Toon persoonlijke verantwoordelijkheid door in het beste belang van het bedrijf te handelen en al het mogelijke te doen om de missie van het bedrijf te promoten. Een gevoel van loyaliteit kan u ook helpen betrokken te blijven op het werk, waardoor uw algehele prestaties worden verbeterd.

Tips om uw persoonlijke kwaliteiten te bepalen

Het identificeren van uw eigen persoonlijke kwaliteiten kan een uitdaging zijn. Er zijn echter verschillende opties om u te helpen persoonlijke kwaliteiten te bepalen.

 • Maak een lijst op pen en papier. Stel een timer in voor een paar minuten en daag jezelf uit om een ​​lijst op te schrijven van alle persoonlijkheidskenmerken die je denkt te bezitten. Neem na het verstrijken van de tijd uw lijst door en omcirkel de tien kwaliteiten die volgens u het beste bij u passen. Rangschik uw tien kwaliteiten in chronologische volgorde met nummer één als uw sterkste kwaliteit.
 • Doe persoonlijkheidstests. Persoonlijkheidstests kunnen u helpen uzelf beter te begrijpen. Uw antwoorden geven u inzicht in uw persoonlijkheid. Overweeg om de Myers-Briggs Type Indicator als uw eerste test te proberen.
 • Vraag om feedback. Praat met mensen die u goed kennen. Vraag collega’s of leidinggevenden wat zij denken dat uw sterke punten zijn. Als je om hun feedback vraagt, kunnen ze je dingen vertellen die je niet eens over jezelf beseft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie