Alles wat je moet weten over thuiswerken

Nu COVID-19 de wereld verovert, hebben veel bedrijven hun personeel gevraagd om vanuit huis te werken. En naarmate het virus zich blijft verspreiden, zullen er meer bedrijven volgen.

Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige overgang om van kantoor en broek te wisselen voor de bank en jogginsbroek. Maar laat u niet misleiden – voor degenen die het nog nooit hebben gedaan, kan thuiswerken een dagelijkse strijd zijn. In tegenstelling tot uw vroegere, werkgerichte omgeving, wordt het huis overspoeld met nieuwe, onverwachte afleidingen. Zonder actie kunnen uw productiviteit, communicatie en motivatie allemaal in gevaar komen.

Hieronder bespreken we beproefde methoden om huiswerk te maken als een professional. Een van de inzichten is hoe je de kantooromgeving kunt hervormen, een team op afstand kunt managen en, misschien wel het belangrijkste, hoe je gezond en gelukkig kunt blijven tijdens de buitengewone dagen die voor je liggen.

Hoe u productief kunt blijven terwijl u op afstand werkt?

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen, om drie voorbeelden te noemen: geen woon-werkverkeer, gekibbel over temperatuur of theerondjes die een leven lang meegaan. Maar het kan ook storend werken. Boodschappen, klusjes, familie, huisgenoten, tv, sociale media en huisdieren kunnen je aandacht snel verleggen. Veel nieuwe mensen die op afstand werken, zullen zichzelf betrappen op het verspillen van tijd aan dingen die ze anders zouden vermijden, zoals afwassen, de vuilnisbakken buitenzetten of naar rommelige televisieprogramma’s kijken overdag, in plaats van het werk te doen waarvoor ze worden betaald.

Hier zijn enkele manieren om afleiding te elimineren en de productiviteit te verhogen terwijl u thuis werkt:

1. Kleed je voor succes

Het cliché is dat thuiswerken = werken in je broek, zoals Loose Women op de achtergrond brult. En ja, het is zeker verleidelijk om uit bed te rollen en in ‘werk’ te komen zonder zelfs maar je tanden te poetsen. Maar. Als je gekleed bent om te slapen, kan het veel moeilijker zijn om je hersenen in de productiviteitsmodus te zetten.

De sleutel tot een naadloze overgang van kantoor naar huis is om dezelfde ochtendroutine aan te houden. Sta op, was, ontbijt, zet de waterkoker op en trek goede kleren aan. Is een pak nodig? Waarschijnlijk niet. Maar ja, een onesie ook niet. Door je voor de baan te kleden, kun je je meer gemotiveerd voelen – zelfs op een onbewust niveau – en het is ook een nuttige oefening in het geval van onverwachte videogesprekken.

In plaats van uw woon-werkverkeer in de ochtend, kunt u een activiteit proberen om uw focus op gang te brengen, zoals een wandeling, training of meditatie.

2. Stel een schema in en volg dit

Het is belangrijk om uw werkuren te scheiden van uw persoonlijke tijd. Doe dit door uw manager duidelijk te vertellen wanneer u aan het werk bent (als u dat wilt), of houd u aan de tijden die u op kantoor had. Aan het einde van de dag: uitschakelen. Letterlijk. Schakel alle werk gerelateerde apparaten uit – en raak ze pas de volgende ochtend aan – en kom dan weer bij u thuis.

Hier zijn een paar tips voor het beheren van uw dagelijkse planning om de productiviteit te maximaliseren:

Stel duidelijke doelen: een to-do-lijst is niet nieuw of revolutionair, maar in het licht van uw afleidingen thuis, kan het de focus bieden die u nodig hebt om productief te zijn. Om te beginnen, noteert u enkele gemakkelijke winsten (Tandenpoetsen? Vink. Eet ontbijt? Vink. Koffiezetten? Vink vinkje aan), aangezien de dopamine-hit voor het voltooien van zo’n winst een pad kan vrijmaken voor meer focus.

Monotask: geprezen als piekproductiviteit, multitasking is in feite een huisbrand voor je hersenen. Onderzoek van de Universiteit van Californië wees uit dat het springen tussen taken uw vermogen om informatie op te nemen belemmert. Concentreer u op één ding tegelijk, vink het aan van uw takenlijst en ga verder met het volgende.

Eet de kikker: maak van je eerste echte taak van de dag je grootste. Waarom? Zoals Mark Twain zei: “Eet ’s ochtends als eerste een levende kikker en er zal de rest van de dag niets ergers met je gebeuren.” De kikker is je meest ontmoedigende taak met hoge prioriteit. Als het eenmaal is gedaan, zijn de kleinere, minder lastige klussen gemakkelijk te overwinnen.

Neem regelmatig een pauze: om de mythe te bestrijden dat werken op afstand luie werkers voortbrengt, corrigeren te veel mensen te veel: ze enten zichzelf in de vergetelheid. Werk slimmer door een Pomodoro-app te gebruiken – die je verplicht om 25 minuten diep te werken voor een pauze van vijf minuten; daarna, na vier cycli, een rust van 15 minuten. Vergeet ook niet om jezelf dezelfde lunchpauze te gunnen die je eerder had. Lunch weg van je scherm en haal, indien mogelijk, wat frisse lucht en zonlicht binnen – dit zal de focus van je middag voeden.

3. Maak een werkruimte

Indien mogelijk kunt u het beste een aparte ruimte in uw huis reserveren voor werk. Dit zal je helpen om huis en werk te scheiden in je hoofd, en zal je focus vergroten wanneer je in de door jou aangewezen ruimte bent.

Vertel vrienden, huisgenoten en familie dat hoewel u thuis bent, u tijdens werkuren verboden terrein bent. De ‘slaapmodus’ van je smartphone is hier echt je vriend, omdat hij niet pingt met meldingen zodra ze binnenkomen. In plaats daarvan kunt u tijdens een geplande pauze lezen en antwoorden.

Videotechnologie is een duidelijk geschenk voor de thuiswerker en is ook COVID-19-vriendelijk. Het helpt ons verbonden te blijven, zelfs als we van elkaar zijn afgesneden. Om uw vergaderingen te optimaliseren, vergeet niet om je digitale spullen eerst uit te testen:

Wacht niet tot je verbinding hebt om je computermicrofoon, luidsprekers en camera uit te proberen. Doe het van tevoren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie