Hoe zorg je voor jezelf terwijl je thuis werkt

Hoe zorg je voor jezelf terwijl je thuis werkt

Lokale overheden hebben aanbevolen dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Een manier waarop werkgevers met deze instructies omgaan, is door voorlopig een thuiswerkbeleid af te dwingen. Voor veel mensen kan thuiswerken een nieuwe praktijk zijn en daarom kan het nodig zijn om schema’s, werkritmes en het gebruik van hun thuisruimte aan te passen.

Dergelijke veranderingen aanbrengen en tegelijkertijd proberen prioriteit te geven aan de gezondheid van onszelf en die van onze dierbaren, kan nieuwe bronnen van druk in ons leven creëren. In dit artikel bespreken we hoe belangrijk het is om wat tijd te nemen om voor jezelf te zorgen en geven we voorbeelden van zelfzorgpraktijken die je misschien nuttig vindt.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is de gewoonte om voor jezelf te zorgen om je gezondheid en welzijn te verbeteren. De manier waarop mensen zelfzorg beoefenen, kan er anders uitzien, afhankelijk van de dingen waardoor u zich goed uitgerust, ontspannen en verfrist voelt om de huidige druk van ons veranderende leven te benaderen.

Het belang van zelfzorg tijdens de coronaviruspandemie

Een uitdaging voor veel mensen die onlangs zijn overgestapt op thuiswerken, is om zelfzorg te blijven beoefenen en tegelijkertijd alles te regelen dat onze aandacht vereist. U bent er bijvoorbeeld aan gewend dat uw huis gescheiden is van uw werkruimte en moet aanpassingen maken om uw werk en privéleven in evenwicht te brengen, zodat u zich weer kunt opladen en de volgende dag fris kunt beginnen.

Voorbeelden van zelfzorg tijdens het thuiswerken

Hier zijn enkele zelfzorgstrategieën die u kunt gebruiken terwijl u tijdens de uitbraak vanuit huis werkt:

  • Stel grenzen
  • Creëer een routine
  • Communiceer uw zorgen
  • Houd je huis georganiseerd
  • Koop gezonde snacks
  • Zoek een training die u leuk vindt
  • Krijg genoeg slaap
  • Neem pauzes
  • Chat met collega’s

Stel grenzen

Terwijl u vanuit huis werkt, is het belangrijk om nieuwe routines en schema’s te creëren die u helpen onderscheid te maken tussen uw privéleven en uw werk. Schakel al uw werkmeldingen uit wanneer u niet op de klok bent en wacht tot uw volgende werkdag om te reageren op werk gerelateerde e-mails. Dit kan u het gevoel geven dat u niet op uw werk bent.

Een andere belangrijke grens is om ervoor te zorgen dat u een aangewezen werkruimte in uw huis heeft. Op deze manier kunt u, als u klaar bent met uw werk, een stap uit uw werkgebied stappen en decomprimeren voor de rest van de avond. Zoek indien mogelijk een bureau en stoel waarmee u uren achtereenvolgens comfortabel rechtop kunt zitten.

Creëer een routine

De plotselinge uitbraak van COVID-19 heeft de gebruikelijke routines van veel mensen veranderd. U bent bijvoorbeeld gewend om u voor te bereiden op uw werk door een ochtendoefening te doen, te douchen en te ontbijten. Door uw normale ochtendroutine aan te houden, kunt u gemotiveerd blijven en klaar om aan uw werkdag te beginnen. U kunt ook manieren vinden om uw ochtendroutine te verbeteren of te verlengen met de tijd die u gewoonlijk doorbrengt naar uw werk, als dat deel uitmaakte van uw vorige schema.

Communiceer uw zorgen

Onder deze omstandigheden thuiswerken vereist enkele aanpassingen. Als u vragen of opmerkingen heeft over hoe uw werk wordt beïnvloed door het coronavirus, meld deze dan aan uw werkgever of manager. Ze kunnen u helpen strategieën te ontwikkelen om productief te blijven in deze ongekende tijd.

Houd uw huis georganiseerd

Een schone werkomgeving kan u helpen zich meer ontspannen te voelen terwijl u aan het werk bent. Neem de tijd om uw werkomgeving en huis schoon en georganiseerd te houden. Behalve dat u zich beter voelt, kan regelmatig schoonmaken van uw huis ook de verspreiding van COVID-19 helpen voorkomen. 

Eet gezonde tussendoortjes

Indien voor u toegankelijk, investeer dan in gezonde snacks waarvan u geniet en die u een goed gevoel geven. Hierdoor kunt u uw energieniveau op peil houden en de hele dag gefocust blijven.

Zoek een training die u leuk vindt

Lichaamsbeweging heeft veel gezondheidsvoordelen en daarom is het zo’n geweldige vorm van zelfzorg. Zoek bij het kiezen van een oefening iets uit dat u graag doet. Omdat lokale overheden hebben aanbevolen dat mensen thuisblijven tijdens de uitbraak van het coronavirus, is het belangrijk om leuke oefeningen te vinden die je thuis kunt doen. Verschillende sportscholen, yogastudio’s en andere fitnessorganisaties in Nederland bieden gratis of voordelige virtuele trainingslessen aan die u online kunt gebruiken.

Zorg voor voldoende slaap

De meeste volwassenen hebben elke nacht tussen de zeven of acht uur slaap nodig. Slaap helpt je om een ​​gezonde geest en lichaam te behouden en verbetert de focus gedurende de werkdag. Een regelmatig slaapschema kan je helpen om verfrist wakker te worden en klaar voor een nieuwe dag.

Neem pauzes

Regelmatig pauzeren tijdens uw werkdag is essentieel om gefocust te blijven en om een burn-out te vermijden. Stap weg van uw werkgebied voor een echte lunchpauze. U kunt ook overwegen om de Pomodoro-methode te proberen door een timer in te stellen voor 25 productieve minuten, gevolgd door een korte pauze van vijf minuten. Mini-oefeningen zoals stretchen, jumping jacks, hardlopen en diep ademhalen kunnen je helpen gemotiveerd te blijven.

Maak contact met collega’s

Door opzettelijk verbindingen met uw collega’s te onderhouden, kunt u zich ontspannen terwijl u relaties opbouwt. Zoek een vorm van communicatie waarmee u zich verbonden voelt met uw collega’s. Het kan nuttig zijn om een ​​online-chatgroep te starten voor informele gesprekken die u op kantoor kunt voeren. U kunt ook overwegen om ​​regelmatig een virtueel happy hour, boekenclub, lunchclub of een andere vergadertijd op te richten waar u wekelijks of tweewekelijks kunt praten over niet-werk gerelateerde onderwerpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie