Hoe begin je met freelancen

Hoe begin je met freelancen

Als u uw eigen werktijden wilt bepalen en een goed of dienst heeft die u aan anderen kunt leveren, moet u overwegen om te freelancen. Veel industrieën hebben freelancemogelijkheden, dus u kunt waarschijnlijk werken in een veld dat u al kent. Aan de slag gaan als freelancer kan even duren, aangezien je een ​​portfolio en klantenbestand op moet bouwen. In dit artikel leggen we uit wat freelancen is, hoe je een freelancebedrijf start en beschrijven we enkele freelancemogelijkheden.

Wat is freelancen?

Freelancen is een vorm van zelfstandig ondernemerschap waarbij een persoon zijn diensten of goederen aan anderen aanbiedt, meestal op contractuele basis. Freelancers kunnen met bedrijven of individuen werken en kunnen meerdere contracten tegelijk hebben. Ze hebben meestal een vaste of basisprijs waarmee individuen of bedrijven akkoord gaan voordat het werk begint. Een freelancefotograaf kan bijvoorbeeld $ 150 in rekening brengen voor een fotoshoot van een uur en een vast aantal foto’s.

Je kunt naast een fulltimebaan ook parttime freelancen, of je kunt er een langdurige carrière van maken. Freelancen kan ook nuttig zijn als je tussen banen in zit en een bron van inkomsten nodig hebt. Omdat freelancen een zelfstandige activiteit is, kunt u uw eigen schema maken.

Stappen voor het starten van een freelancebedrijf

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om te beginnen met freelancen:

 • Definieer uw bedrijf
 • Vind uw beoogde klant
 • Controleer de licentie- en belastingvereisten
 • Bouw een portfolio op
 • Maak een website
 • Ontwikkel een klantenbestand

Definieer uw bedrijf

Als u wilt freelancen, moet u eerst bepalen wat voor soort diensten u wilt aanbieden. Door een basisbedrijfsidee op te zetten, kunt u uw focus verkleinen en het gemakkelijker maken om te beginnen. Als u bijvoorbeeld freelance grafisch ontwerper wilt worden, moet u bepalen welke soorten inhoud u wilt maken, zoals brochures, online advertenties of bedrijfslogo’s.

Bedenk wat u precies wilt doen, hoeveel u in rekening wilt brengen en de soorten betalingen die u accepteert. Doe onderzoek om te zien wat anderen die dezelfde services aanbieden, rekenen om een ​​goede basisprijs te vinden.

Vind uw beoogde klant

Als freelancer bepaal je zelf met wie je een contract wilt aangaan. Het kan handig zijn om potentiële klanten te vinden die het meeste baat hebben bij uw diensten. Overweeg of u met individuen of bedrijven wilt werken en wat voor soort velden uw voorkeur heeft. Als u bijvoorbeeld freelancefotograaf wilt worden, wilt u zich misschien concentreren op bruiloften of andere speciale evenementen. Het vinden van uw beoogde klant kan uw zoektocht naar contracten eenvoudig maken wanneer u voor het eerst begint. Zodra u wat ervaring opdoet en u zich prettiger voelt, kunt u uw klantenbestand uitbreiden.

Controleer op vergunning- en belastingvereisten

Op sommige plaatsen heb je misschien een vergunning of toelating nodig om als zelfstandige te werken. U moet ook rekening houden met verschillende belastingen, zoals omzetbelasting, aangezien u een dienst aan anderen verkoopt. Misschien wilt u belastingen in uw diensten inbouwen, zodat u genoeg heeft om ze later te betalen. Controleer de vereisten van uw staat om te zien of u een vergunning of toelating moet aanvragen om als zelfstandige goederen of diensten te verkopen.

Bouw een portfolio op

Potentiële klanten zullen uw werk willen zien of lezen voordat ze besluiten een contract met u te sluiten. Verzamel je beste werk dat je talent laat zien, en probeer stukken te vinden die je uiteenlopende vaardigheden laten zien. Geef bij het samenstellen van je portfolio een korte beschrijving van elk stuk, het medium en de technieken die je hebt gebruikt om het te maken. Een visueel aantrekkelijk portfolio kan meer klanten aantrekken en uw zichtbaarheid vergroten.

Maak een website

Het hebben van een professionele website voor uw freelancing diensten is essentieel. Op uw website kunt u uw portfolio, contactgegevens, prijzen en andere belangrijke informatie over u en uw diensten toevoegen. Als u goederen verkoopt, kunt u zelfs een winkel maken, zodat mensen uw product rechtstreeks vanaf uw website kunnen kopen. Er zijn veel hulpdiensten voor het bouwen van websites beschikbaar waarmee u eenvoudig uw eigen freelancing- website kunt maken, ontwerpen en onderhouden.

Ontwikkel een klantenbestand

Veel freelancers werken gedurende lange tijd met dezelfde klanten. Het onderhouden van een klantenbestand kan u helpen uw werk vast te houden, en terugkerende klanten kunnen u doorverwijzen met betrekking tot uw diensten. U kunt wellicht ook vragen om recensies die u op uw website kunt publiceren om te laten zien hoe u bevredigende diensten verleent. Om een ​​klantenbestand op te bouwen, moet u een goede verstandhouding opbouwen met degenen met wie u werkt. Zodra u een contract heeft afgerond, kunt u contact opnemen met de klant om hen te bedanken en ervoor te zorgen dat ze nog steeds tevreden zijn met de service die u heeft geleverd.

Geld verdienen als freelancer

Het kan even duren om als freelancer een portfolio en klantenbestand op te bouwen. Probeer deze tips om een ​​goed, vast inkomen te verdienen:

 • Houd uw winst bij
 • Prijs uw diensten goed
 • Up-sell wanneer je kunt
 • Verhoog uw prijzen
 • Houd uw winst bij

Wanneer u voor het eerst met freelancen begint, is het belangrijk om uw winst zorgvuldig te meten. Houd een spreadsheet bij van uw contracten en hoeveel geld u heeft ontvangen versus de tijd die u heeft besteed. Aan de hand van deze gegevens kunt u bepalen of u voldoende rekent voor de services in verhouding tot de moeite die u erin steekt.

Prijs uw diensten goed

Terwijl u uw portfolio opbouwt en ervaring opdoet, kunt u niet zeker zijn van de juiste prijzen die u moet aanrekenen, waardoor uw diensten te laag worden verkocht. Om als freelancer geld te verdienen, moet je een eerlijke prijs rekenen voor je tijd, moeite en vaardigheden. U kunt markttarieven voor uw freelancersector onderzoeken om er zeker van te zijn dat u niet te veel of te weinig in rekening brengt. Overweeg om rekening te houden met speciale apparatuur of software die u ook nodig hebt om te freelancen, zoals een camera en fotobewerkingsprogramma’s.

Up-sell wanneer je kunt

Mogelijk kunt u uw services in verschillende situaties verpakken of up-sellen. Up-selling-services, zoals een geüpgraded ontwerppakket of meer opties, kunnen u helpen extra geld te verdienen. Advies: alleen up-sellen als u winst kunt maken zonder al te veel extra tijd te gebruiken.

Verhoog uw prijzen

Wanneer u voldoende ervaring en een goed klantenbestand heeft, kunt u overwegen uw prijzen te verhogen. Ervaring in de branche is waardevol en laat zien dat u een unieke set vaardigheden heeft ontwikkeld die u kunt toepassen op uw freelancing services. Het bedrag verhogen dat u in rekening brengt, lijkt veel op het ontvangen van een loonsverhoging voor uw harde werk.

Carrière-opties voor freelancers

Als u een boeiende portfolio kunt maken en een klantenbestand kunt opbouwen, kunt u freelancen in vrijwel elk vakgebied en elke branche. Hier zijn enkele veelvoorkomende freelancetaken die u kunt overwegen:

Freelance fotograaf

 • Primaire taken: een freelancefotograaf maakt foto’s voor specifieke evenementen of fotoshoots. Ze ontmoeten de klant meestal vóór het evenement om meer te weten te komen over hun voorkeuren en behoeften, en kunnen kosten in rekening brengen per uur of evenement of door het aantal foto’s dat de klant bestelt. Taken kunnen zijn: het vinden van een goede achtergrond en belichting, het opdragen van de cliënt om verschillende poses te proberen, het selecteren van foto’s die de cliënt kan bekijken en retoucheren of fotoshoppen indien nodig.

Freelance redacteur

 • Primaire taken: freelance redacteuren beoordelen verschillende vormen van geschreven inhoud om nauwkeurigheid te garanderen. Ze bekijken de aanwijzingen of stijlgids van de klant, bekijken de inhoud en maken aantekeningen en wijzigingen aan het stuk. Editors kunnen samenwerken met personen die een klein aantal stukken moeten herzien, of ze kunnen een contract sluiten met bedrijven om een ​​grote hoeveelheid inhoud te bewerken. Bewerkers konden per stuk of per woord rekenen.

Freelance schrijver

 • Primaire taken: een freelanceschrijver maakt inhoud op basis van instructies van de klant. Taken kunnen bestaan ​​uit het leren over de behoeften en specificaties van klanten, het uitvoeren van onderzoek en het aanbrengen van wijzigingen in de inhoud op basis van verzoeken van redacteurs of klanten. Freelanceschrijvers kunnen artikelen schrijven voor kranten, blogs, marketinginhoud of fictie. Deze professionals kunnen per stuk of per woord rekenen.

Freelance artiest

 • Primaire taken: freelancekunstenaars maken stukken in verschillende media voor klanten. Ze maken meestal een ontwerp op basis van de visie van de klant en laten het goedkeuren voordat ze aan het werk gaan. Freelancekunstenaars kunnen schilderen, beeldhouwen, bouwen en andere methoden gebruiken om het benodigde werk te creëren. Ze kunnen samenwerken met individuen of bedrijven die illustraties nodig hebben voor logo’s of marketingcampagnes.

Freelance vertaler

 • Primaire taken: een freelancevertaler schrijft inhoud in de ene taal naar de andere. Ze vertalen verschillende teksten, proeflezen hun werk en zorgen ervoor dat de tekst nog steeds zijn oorspronkelijke betekenis behoudt. Vertalers moeten beide talen vloeiend beheersen om nuances, idiomen en spreektaal te begrijpen die moeilijk te vertalen kunnen zijn.

Freelance ontwerper

 • Primaire taken: freelance ontwerpers creëren verschillende vormen van visuele inhoud. Ze gebruiken vaak computersoftwareprogramma’s om stukken te ontwerpen, maar ze kunnen ook met de hand tekenen. Ze ontmoeten meestal de klant om meer over het concept te weten te komen en maken vervolgens het ontwerp. Freelance ontwerpers kunnen logo’s, advertentiecampagnes, visuals voor tijdschriften en tijdschriften en meer maken.

Freelance adviseur

 • Primaire taken: een freelanceadviseur helpt bedrijven verschillende aspecten te verbeteren, zoals productiviteit of omzet. Ze werken vaak in een branche waar ze uitgebreide ervaring hebben, zodat ze betrouwbaar advies kunnen geven. Taken zijn onder meer een ontmoeting met een bedrijf, het evalueren van de situatie, het verzamelen van gegevens, het analyseren van resultaten en het opstellen van een actieplan.

Freelance web ontwikkelaar

 • Primaire taken: Freelance web ontwikkelaars maken websites. Ze verzamelen de eisen van de klant, schrijven de code en ontwerpen het naar voren gerichte deel van de website om het visueel aantrekkelijk te maken. Deze ontwikkelaars zorgen er ook voor dat de website intuïtief en gemakkelijk te navigeren is voor gebruikers. Freelance-ontwikkelaars kunnen ook een website onderhouden of bijwerken om de bruikbaarheid ervan te behouden, afhankelijk van het contract.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Brieven te kopiëren na minimaal 200 karakter reactie